ÜLEVAADE ⟩ Eesti talendid, kes on välismaa telesaadetes ilma teinud

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondiväänajad, köielkõndijad ja hõbekõrid - millised Eesti talendid on välismaa telesaadetes ilma teinud?
Kondiväänajad, köielkõndijad ja hõbekõrid - millised Eesti talendid on välismaa telesaadetes ilma teinud? Foto: Kuvatõmmis videost/Instagram/Sakala/Erlend Štaub/Scanpix

Hiljuti lõppes Eesti laulja Uku Suviste uskumatu tähelend Vene talendisaates «The Voice». Tema pole aga sugugi esimene eestlane, kes piiri taga oma annetega ilma on teinud. Elu24 valis välja nimekamad kodumaised talendid, kes kätt proovinud välismaa telekonkurssidel.

Vello Vaher

Kehaväänaja Vello Vaher osales 2016. aastal USA kuulsas talendisaates «America’s Got Talent» ja pääses pärast mitut kontimurdvat etteastet kaheteistkümne parima sekka. Nagu Ukugi, tõdes tuntud akrobaat hiljem, et maksab siiani võlgu, mis «Ameerika talendis» osalemisega tekkisid, kuid loodab, et teenib kulud ikkagi ajapikku tagasi.

Vaata etteastet, millega Vello ameeriklaste talendisaate esimeses voorus publiku ja kohtunikud pahviks lõi:

Nika Prokopjeva

Eesti lauljatar Nika, kes töötas varem Tallinna lennujaama julgetustöötajana, osales möödunud aastal Eesti Laulu konkursil, kus pääses looga «Knock Knock» ka suurde finaali. Enne seda proovis noor talent kätt Ukraina «X-faktoris», kus jõudis 20 parima naislaulja sekka. Nüüd tegutseb tütarlaps esinejanime Nika Marula all.

Vaata Nika esitust Ukraina talendisaates:

Erich Krieger

Toona tundmatu Krieger osales 21-aastaselt rahvusvahelisel lauluvõistlusel «Vilniuse tornid», mille pani kinni. Tõsisem läbimurre toimus 1988. aastal, kui tänaseks teada-tuntud laulumees võitis Läti laulukonkursi «Jurmala» peapreemia. Krieger esitas seal Andres Valkoneni laulu «Põhjanael».

Jaan Roose

Eesti slackliner osales möödunud aastal Vene talendisaates ning pääses korralduslike probleemide kiuste finaali. Noormehe sõnul leidsid talendikütid ta Google´ist ja kutsusid ise saatesse. Selgituseks: slackliner on põhimõtteliselt köielkõndija, ent köie asemel kõnnitakse venivamal materjalil, mis käitub kõndija jalge all kui pikaks venitatud batuut.

Vaata, kuidas Roose kahe Tallinna kõrghoone vahel kõõlub:

Alisa Tsitseronova

Tallinnast pärit Alisa küttis möödunud suvel kirgi USA telekanali NBC tantsusaates «World of Dance», kus osales koos välismaalasest paarilise Joseph Tsoshiga. Võistluse formaat on täpselt nagu igal teiselgi talendisaatel, vahe vaid selles, et osaleda saab ainult tantsunumbritega. Võistluse võidusummaks on miljon dollarit ning kohtunikepingil istub ka popstaar Jennifer Lopez.

Vaata Alisa ja Josephi etteastet USA tantsusaates:

Sofia Rubina-Hunter

Nagu Ukugi, proovis Sofia kätt Vene laulukonkursil «The Voice», ehkki seda 2014. aastal. Toona soovis saatesse pääseda üle 10 000 inimese, castingusse jõudis neist 3000 ning Sofia valiti 150 parima hulka. Eesti džässilaulja tähelend ei olnud aga eriti kõrge: Sofia kukkus välja kolmandas voorus.​

Vaata eestlanna esitust venelaste suures laulusaates:

Marju Länik

Eesti Madonnaks kutsutud Länik osales 1985. aastal Prahas toimunud eurovisioonitaolisel lauluvõistlusel Intertalent, kus esindas Nõukogude Liitu. «Seal oli sama palju riike kui Eurovisioonil varem. Siis tuli esineda otse suure orkestriga, muusika oli kõige tähtsam,» meenutas Länik intervjuus. «Seal tuli minu jaoks hinnaliseim preemia: kõrge vokaaltehnika ja näitlejameisterlikkuse eest,» ütles ta.

Läniku tähelend jätkus Kuubal laulukonkursil «Gala ´86», kus pälvis esikoha.

Kuula Marju surematut hitti:

Elina Born

Seni pole eestlastel õnnestunud brittide «X-faktoris» ilma teha, ent see ei tähenda, et proovida ei võiks. Elina käis Ühendkuningriigis oma X-faktorit näitamas tunamullu. Kodumaal armastatud lauljatar läbis kolm eelvooru, ent saatesse siiski ei kutsutud. Seevastu Eesti superstaarisaates saavutas Elina lausa teise koha.

Elina Born Eesti laulu poolfinaali salvestusel 2017. aastal.
Elina Born Eesti laulu poolfinaali salvestusel 2017. aastal. Foto: Erlend Štaub

Tene Sommer

«X-faktori» eelvoorus osales 2013. aastal ka lauljatar Tene Sommer. Sarnaselt Elinaga lõppes temagi teekond enne päris saadet: esimesest eelvoorust lasti ta edasi, kuid teisest enam mitte. Praegu elab Eesti lauljatar ja seltskonnategelane, kellel on ka kaksikõde Triin Sommer, Hispaania kuurortlinnas Marbellas.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tene Sommer Lifestyle Blogger (@tenesommer) on

Anne Veski

Äsja suurt lavajuubelit tähistanud popdiiva sai esikoha 1984. aastal Poola suvepealinnas Sopotis toimunud kohalikul lauluvõistlusel. Kusjuures esikohale tuli Anne poolakeelse laulu kategoorias ja esitas rütmikat pala «Polka Idolka».

Vaata videost, kuidas 28-aastane Anne võidulugu esitas:

Vanilla Ninja

Kui meie poppi tüdrukutepunti «Eurolaulul» Eestit esindama ei saadetud, ei jäänud üle muud, kui minna võistlema hoopis Šveitsi eest. See harukordne juhus, kui Eurovisiooni lauluvõistlusel oli ühekorraga esindatud kaks Sven Lõhmuse punti, üks Šveitsi ja üks Eesti eest, leidis aset 2005. aastal. Ninjatüdrukud said looga «Cool Vibes» kaheksanda koha, meie Suntribe poolfinaalist edasi aga ei pääsenud.

Meenuta, kuidas Eesti tüdrukud lauluvõistlusel Šveitsi esikümnesse rokkisid:

San Marino eurolaul

Tunamullu oktoobris kuulutas Euroopa väikeriigi San Marino ringhääling välja konkursi «1in360», millega otsiti riigile esindajat 2018. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse jaoks. Rahvusvahelisele konkursile esitati 1050 laulu, nende seas kandideerisid ka Eesti muusikud Elisa Kolk, Vaido Neigaus, Artjom Savitski ja Viktoria Juganzon. Eelvoorust edasi ei pääsenud neist ükski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles