Marju Länik: 80ndate tipphetked olid konkursid ja festivalid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Länik
Marju Länik Foto: Sven Tupits/Fotogeen/TV3

Käsmus 3. juunil toimuva suurkontserdi «Power Of The 80´s» üheks peatäheks on alati võluv ja nooruslik laulja Marju Länik, väga naiselik naine, keda kaheksakümnendatel saatis tohutu edu.

Uskumatu, kuid tõsi - paarkümmend tuhat inimest Venemaa suurlinnades tema kontserdile saada polnud mingi probleem. Tubli kontserttegevuse ja riigi esindamise eest tähtsatel rahvusvahelistel lauluvõistlustel tuli 80ndatel ka vääriline autasu, medal «Töövapruse eest».

Omal ajal mindi isegi nii kaugele, et teda kutsuti Eestis ja Soomes «Eesti Madonnaks», ise on ta rohkem meelitatud tiitlist «Leedi Rokk».

Kuidas suhtud Eurovisioni lauluvõistlusesse?

(Mõtleb, naerab) Mina olen ise ühel sellisel (taolisel lauluvõistlusel -a.m.), Intertalent 1985. aastal Prahas NSVL-i esindanud.

Seal oli sama palju riike kui Eurovisionil varem. Siis tuli esineda otse suure orkestriga, muusika oli kõige tähtsam. Praegu on põhirõhk show'l. Siis võistlesid lauljad, praegu (Eurovisionil - a.m.) võistlevad laulud.

Ei taha kiidelda, kuid olin absoluutselt kindel, et Aserbaidžaani laul võidab sel aastal. Intuitsioon tabas ära. See laul tekitab õnneliku tunde.

Mida ise arvad sellisest kontserdist nagu «Power Of The 80´s»?

Väga positiivselt. On väga hästi valitud pealkiri, mis ütleb, et 80ndates oli jõud. Muusikaliselt oli see väga- väga mitmekülgne kümnend, oli bändide aeg.

Sündisid sellised laulud, millistel oli nii suur väärtus, et nad kestavad tänaseni. Minu jaoks väga suure väärtusega periood, mis pani põhja või aluse edaspidiseks. See on ainulaadne kontsert, seal saavad kõlama rütmikad ja rokilikumad lood.

Millised mälestused endal 80ndatest esile kerkivad?

Seostub tuhandete kontsertidega, miljonite kuulajatega. Kontsertidega Eestis, Nõukogude Liidus ja välismaal. Venemaa suurtes linnades oli sageli kohapeal 10-20 kontserti järjest.

Arvukate välisreisidega, kus esindasin Eestit või Nõukogude Liitu. Seostub veel esinemistega arvukates telesaadetes üle Euroopa.

Kõrgete edetabelikohtadega nii ENSV-s, kui Nõukogude Liidus.

Millised olid oma karjääri tipphetked 80ndatel?

80datel sündis väga palju loomingulisi tipplugusid ja tipphetked olid kindlasti konkursid ja festivalid.

Rahvusvahelised konkursid nagu «Intertalent» Prahas ja «Gala´86» Kuubas.

Esimesel tuli minu jaoks hinnaliseim preemia - kõrge vokaaltehnika ja näitlejameisterlikkuse eest, teisel esimene koht.

Siis veel Arne Oidi nimelise võistluskontserdi peapreemia ja üleliidulise «Lauluga läbi elu» eripreemia.Tipphetked seostuvad kindlasti koostööga väga heade bändidega ja muusikutega.

Oled laulnud erinevates ansamblites: Music Seif, Vitamiin, Kontakt, Mahavok jt. Kas on võimalik, et mõnega neist teed tagasituleku/come backi, laulad kontsertidel vaid neid lugusid, mida tegite 90ndateni?

Music Seifiga tegime kümme aastat tagasi Haapsalu Firenightil mõned lood, aastal 2000 esinesime Õllesummeri suurel laval Vitamiiniga pika kavaga.Kaks aastat tagasi esinesime koos Mahavokiga Padise mõisas Heini Vaikmaa juubelikontserdil.

Ma esitan oma 80ndate lugusid juba neli aastat heade muusikutega ja annan kontserte.

Sind on Soomes kutsutud Eesti Madonnaks, mida ise sellest arvad?

Jah, nii Soomes, kui Eestis. Seda ilmselt mitte muusika poolest, vaid pigem üldiselt tähenduselt.

Alates 1983. aastast on mind kutsutud ka «Leedi Rokiks». See sai alguse välismaisest ajakirjandusest. Eestis on mind armsalt ka suvekuningannaks kutsutud - suvi on ju päike!

Mida iganes olen laulnud, olen teinud seda energiaga. Olen laulnud erinevaid stiile, sest ainult üks oleks mulle liiga kitsas, liiga väike. Esitan poppi ja rokki, ballaade ja bossat...

Bluus meeldib mulle õudselt. Minu kohta on öeldud, et naine, kes ka tantsumuusikat paneb rokilikult!

Lisaks eesti keelele oled välismaal esinedes pidanud laulma ka teistes keeltes?

Vene keeles olen neidsamu laule teinud, mis eesti keeles. Mul on umbes 40 laulu vene keeles, laulan neid kontsertidel siiani tihti, kui palutakse. Kesktelevisioonis olen küllaltki palju laulnud ka eesti keeles.

Erinevates riikides, erinevates kohtades olen vastavalt vajadusele laulnud eesti, vene, soome, inglise, saksa, tsehhi, hispaania, hindu ja poola keeles.

Sinu jaoks kõige raskem oli laulda...?

Minu jaoks ei olnud ükski nii raske.

Kas kontsertidel/turneedel oled pidanud jagelema ka tüütute meesfännidega, kuidas neid «maha rahustanud» oled?

Ei ole olnud tüütuid meesfänne. Ei ole mind ahistatud. Kurja küll ei ole teinud.

On võib-olla kinkinud hästi palju lilli. Saatnud kirju. Populaarsuse tipul tuli kirju kastide kaupa.
(Naeratab) Tean, et eks siia Tallinna mõned sõitsid järele küll...

Lilledest rääkides. Millised sulle endale rohkem rõõmu valmistavad?

Roosid ja tulbid. Suured karikakrad. Tegelikult teevad mulle rõõmu kõik lilled. Ausõna.

Milliseid bände ise 80ndatel kuulasid, kes enim meeldisid?

Eks ma kuulasin väga erinevaid asju juba 70ndatel. Küll biitleid, küll creedenseid (The Beatles ja Creedence Clearwater Revival- autori märkus)...Nazarethi, Uriah Heepi ja loomulikult Abbat...

80ndatel olid seal alguses Rainbowd ja Whitesnaked. Ühte Rainbow lugu olen ka ise teinud.

Väga palju sai kuulatud lauljate plaate. Tina Turner, Dionne Warwick,´Barbara Streisand. Collins oli sel ajal väga hea. Queeni loomulikult...

Kuidas oma esinemiskava praeguseks kontserdiks valid, milliseid lugusid esitad, millega üllatad?

Kuna on neli esinejat, üks suur bänd saadab, siis igaüks teeb neli laulu. Kui palju nõuavad (publik - a.m.) saavad viienda ka...(Naerab)

Suvisesse meeleollu ja selle kontserdi kontseptsiooni sobivad rõõmsad, rütmikad, poprokilikumad laulud. «Rokk on pop», «Varjude mäng», «Karikakar»- ilma selleta lihtsalt ei saa, «Vajan su kätt».

Lisalugu oleme bändijuhi Raul Vaiglaga arutanud, ta soovitas «Päikesemaad», mõnus biit, rahvas saab kaasa plaksutada.

Kas enne kontserti tuleb kõva harjutamine?

Tuleb üks korralik proov Tallinnas ja kontserdipäeval ka kohapeal üks proov.

Millal on Marju Läniku uut plaati oodata?

Noo. (Ohkab) Seda on väga palju küsitud. Mul on neid (plaate - a.m.) parasjagu - ei vähe ega palju.

Plaanin ikka, seda pole võimalik ütelda, millal.

www.virufolk.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles