Tühjad bensiinikanistrid ja lehma pealuu: folgibänd Revals avaldas, kuidas valmis nende duubelalbumi disain

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Revals esiplaanil vasakult: Rait Sohkin, Merlin Purge, Liis-Marii Vendt. Tagaplaanil: Jevgeni Babkin Martin Saaremägi Jaanus Saago, Jaanus Salm, Danel Pandre.
Ansambel Revals esiplaanil vasakult: Rait Sohkin, Merlin Purge, Liis-Marii Vendt. Tagaplaanil: Jevgeni Babkin Martin Saaremägi Jaanus Saago, Jaanus Salm, Danel Pandre. Foto: Erakogu

2017. aasta alguses tegevust alustanud bänd Revals avaldas eelmisel aastal oma uue plaadi. Alguses seitsme liikmelisena tegutsema hakanud bänd sai aasta jooksul ühe liikme võrra rikkamaks, tehti kerge kollektiivi kohendus ning anti välja plaat, suisa 26 looga! Nüüd jagas bänd lugu ka, kuidas nende uusima plaadi disain valmis.

Kadi-Maarja Võsu, kes käis bändi plaadiesitlusel, kirjutas pika kokkuvõtte sellest, kuidas tema seda kõike koges:

«Revals tutvustas oma uut plaati omapärase plaadiesitlusega 21. novembril ja see oli täis üllatus. Juttude kohaselt müüdi 100 piletit, et ülejäänud 200 lähedast ka ära mahuks. «Läti auks,» muigas bändiliige Danel, kuid avaldab, et organiseerimise käigus sai soovitud lähikondlaste ringkonnast sujuvalt hoopis kolmesaja enam-vähem lähikondlase seltskond.

Külalised sisenesid Alexela kontserdimaja Sakala tänava poolsest sissepääsust. Koodiga lukustatud uks avaneb tavaliselt vaid lavatagustele toimetajatele. Selleks eriliseks puhuks kutsuti kuulajad salapärasesse lavatagusesse maailma, kus lõhnas heina järele, klõbisesid kauboisaapad, lehvisid kaabud ja voolas viski.

Nii, nagu bändi kossseiski, oli ka publik samamoodi kirju. Külg-külje kõrval õõtsusid noored ja veidi vanemad, tuttavad ja veidi kaugemad, tuntud ja tundmatud. Danel kirjeldas Revalsit kui «žanriliselt varieeruvad bändi, kuhu kuuluvad inimesed, kellele see kõik väga meeldib.» Tundub, et sama peegeldub ka kuulajaskonnast.

Hubases, suhteliselt väiksel lavatagusel alal nautisid inimesed seltskonda ning soojendusesinejat. Selleks oli kutsutud Lõuna-Eestist pärit southern-metalitviljelev Redneck Rampage, kes Elu24 lugejatele tuttavad kui «metalkauboid».

Publiku pilk oli pärast Redneck Rampage esinemist suunatud ruumis lava moodi tunduva paiga poole, ootusärevus tõusmas. Esinema oodati Revalsit. Siis aga ühtäkki avanesid kardinad hoopis küljelt ning suure mürtsuga alustas mängimist Revals, tekitades publikus tunde justkui nemad oleksid vaaatemäng, mida bändiliikmed vaatama on tulnud.

Selline lihtne, kuid äraspidiselt mõjuv trikk pani publiku koheselt kaasa elama. «Ma ei taha enam kunagi ühelegi raamatupoes maha peetud plaadiesitlusele minna. Edaspidi ootan kõigilt sellist pauku ja mürtsu kui seda pakkus Revals.»

Ansambli Revals plaadiesitlus.
Ansambli Revals plaadiesitlus. Foto: Erlend Štaub

Sama plaadi disaini taustaloo avaldas nüüd ka bänd, kes tegi selle koostöös fotograafi Maris Savikuga.

Revalsi Facebookis oli kirjas: «Juhused on ilusad. Aga samamoodi on omamoodi ilus kui saad teadlikult koos töötada inimestega, kellega sul on hea klapp, kes on parimad oma töös ja, kellega ühise nägemuse leidmise pole mitte vaev, vaid see kujuneb kuidagi enne kui esimesed mõtted vahetatud. Alates «Kirjad ääremaalt» plaadist oleme koostööd teinud Eesti parima rock fotograafiga ning kujundajaga. Nii eelmine kui praegune plaat tulid välja sellised, et krt... täpselt see, mida lootsime. Aitäh Maris Savik, et aitad pilti panna seda, mida me laulame!»

Selle järel jagas Revals läbi fotograafi ja kujundaja sõnade lugu, mis plaadi disainini viis.

«28. juuni õhtul tahtsid sõbrad mu ühte salakohta viia. Sealt pidi paistma terve Tartu siluett, heinamaa taustal. Ööseks lubas udu. Sõitsime pimedat oodates niisama ringi ja põikasime korraks vanale lennuväljale. Seal see oligi. Maas hularõngas ja tiigrimustriga vaip. Vana voodi ja lagunenud öökapp jõuluküünaldega. Tühjad bensiinikanistrid ja telliskivid esimese «Teeme ära» kampaania käigus lennuväljale veetud prügihunniku taustal. Kaks tooli. Ja ühel neist lehma pealuu. Ma ei tea, kes selle ruumi kujundas või milleks. Aga see rabas. Ja jäi kummitama. Ma tegingi sel õhtul kokku kuus fotot, viis neist Raadil. Aasta oli 2009. 2013 alustati selle sama koha peal ehitustöid. Praegu on seal Eesti Rahva Muuseum. Juhused on ilusad,» kirjeldas Maris.

Vaata pilte Revalsi plaadist ja otsusta, kas ka sulle meeldib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles