ELU24 LONDONIS: võrdlesime suurlinna alkohindu Eesti omadega ja tulemus oli üllatav (4)

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine joob šampanjat. Pilt on illustreeriv.
Naine joob šampanjat. Pilt on illustreeriv. Foto: STEPHANIE KEITH / REUTERS

Elu24 Londoni tripil reisis reporteri pilk ka poodide alkoholihindadele ja nähtu üllatas. Kinnitust sai linnalegend, et Inglismaal maksab poekraam pea sama palju kui Eestis. Või isegi vähem.

Hinnad pildistasin üles Londoni kesklinna toidupoes, seega mõnes teises linnaosas on hinnad arvatavasti madalamad. Samuti on sealsetes suurtes toidupoodides alati alkoholile ka väga head sooduspakkumised. 

Näiteks müüs Asda toidupood tänavu mais Proseccot kõigest viie naelaga ning tegu oli väga hea kihisevaga. Tavaliselt jääb selliste jookide hind sealsetes suurpoodides kuskil kuue naela juurde. Loe sellest rohkem SIIT!

Tesco toidupoes jäi veinide hind kuskile 5-12 naela vahele. Odavama veini saad sealt kätte ka pea 4 naela (4,50 eurot) eest. J. P. Cheneti punase veini küsitakse seal 5.50 naela (6,10 eurot), Eestis saab selle veel natuke odavamalt - Cityalkost 5.99 euro eest.

Punaste veinide hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp.
Punaste veinide hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp. Foto: Erakogu

Valged veinid olid seal odavamad, näiteks üks soodsamaid pudeleid maksis kolm naela (3,50 eurot). Erinevad värvilised veinijoogid maksavad seal kuni 4 naela (4,47 eurot). Kuigi need näevad välja värvilised ja naistekad, on tegu 9% jookidega.

Näiteks Echo Falls nimelise veinijoogi saab kätte 3,75 naela (4,10 eurot) eest. Eestis saab sellise raha eest kõigest suure, 4,5% siidri (4,19 eurot Selveris).

Veinijookide hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp.
Veinijookide hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp. Foto: Erakogu

Suur kokteilijook Buck's Fizz maksab seal 2 naela (2,20 eurot) ning 75cl hõõgveini 2,75 naela (3 eurot). Meil maksab Põltsamaa klassikaline glögi näiteks Selveris 4,49 eurot ning Karksi hõõgvein Karoliina 4,49 eurot.

Veinijookide ja glögi hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp.
Veinijookide ja glögi hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp. Foto: Erakogu

Õllevalik on seal väga kirju. Erinevad IPA õlud maksavad alla 2 naela pudel (1,90 eurot), Eestis jäävad need poodides 1,69 euro kuni 2,99 euro vahele (vahest isegi rohkem). 

Corona nelipakk maksab 5 naela (5,59 eurot), samal ajal kui Selveris maksab üks pudel ligi kaks eurot. Budweiseri hulgipaki saab üldse kätte 3,60 naelaga (4 euroga), Prisma poodides maksab pudeli umbes 2 eurot.

Õlle hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp.
Õlle hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp. Foto: Erakogu

Saksa heleda õlu Beck'si kuuspakk maksab Londonis 5 naela (5,59 eurot), Eestis saab alkoholivaba Beck'si Coopist kätte 1,25 euroga, alkoholiga maksaks ilmselt rohkem.

Üks odavamaid õllesid, mis silma jääb, on Hobgoblini õlu. Tegemist on kohaliku õllega, mille eest küsitakse 1,25 naela (1,40 eurot). Võrdluseks võib vist tuua siinkohal Saku või A. Le Coqi õlled. Primas maksab Saku Rock 1,49 eurot ning A. Le Coq Premium 1,45 eurot.

Alkoholivabadest õlledest jäi mulle Londonis silma Stowford Press, mis maksis 1,30 naela (1,40 eurot) ja Erdinger, mis maksis 1 nael (1.10 eurot). Eestis saab alkoholivaba joogi kätte pisut odavamalt, näiteks Prismas maksavad erinevad Saku õlled 0,99 eurot, ent leidub ka kallimaid ja odavamaid variante.

Õlle hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp.
Õlle hind Londoni kesklinnas. 2018. aasta lõpp. Foto: Erakogu

Seal riiulite vahel tuiates tabas mind tõdemus, et appi, London ei olegi enam see «kallis koht» (seda kinnitas ka mu 10 euro eksperiment, loe rohkem SIIT!). Oma roll on kahtlemata nõrgas naelas, mille kurss on 2016. aastast languses. 

Sellegipoolest võime üksteisele ja poliitikutele õlale patsutada - oleme Suurbritanniale ilusti järele jõudnud. Kui mitte muus, siis hindade osas kindlasti.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles