VANA KULD: kuidas sünnipäevalaps Carmen Kass lubas tõestada, et pole loll riidepuu

Elu24
Copy

Endine supermodell Carmen Kass tähistab täna 45. sünnipäeva. Sel puhul avaldame Kassiga tehtud legendaarse intervjuu, mis nägi esimest korda Postimehes ilmavalgust 2004. aastal.

 

Kui te nõustute kandideerima Euroopa Parlamenti ja kui 13. juuni õhtul selgub, et valijad on andnud oma eelistuse just teile, mis siis edasi saab? Kas lähetegi tööle europarlamenti või osutute lihtsalt Res Publicale hääli korjanud peibutuspardiks?

Et te küsisite, et «kui ma nõustun...», siis praegu on õige ka selle «kui» juurde jääda, sest otsused on veel tegemata ja seetõttu on asjast vara rääkida. Selge on aga, et kui ma midagi ette võtan, püüan seda teha kõige täiega.

Nii et juhul kui te peaksite kandideerima ja valituks osutuma, võib arvata, et te asute ka Euroopa Parlamenti tööle.

Kindlasti.

Kui osutuksite valituks europarlamenti, siis kas viskaksite oma senise modellitöö nurka või üritaksite mõlemat korraga teha?

Sellest on jällegi vara rääkida, kuid ma ei usu, et peaksin millestki päriselt loobuma. Kõike on võimalik ühendada.

Astusite äsja Res Publica noorteühenduse Juventus liikmeks, öeldes, et poliitikasse ei tulda kandideerimise, vaid ideaali pärast, ning teie ideaal on teha Eestit nooremaks. Mida see võiks tähendada?

Ma tahan, et Eesti noortel oleks võimalus ja tahtmine olla samal tasemel, kui on noored teistes maailma riikides. Et need võimalused ka Eesti noortele avaneksid, peab neil olema tahtmist, usku ja julgust oma ideaale teoks teha.

Millisena oma rolli näete, et aidata kaasa nende ideaalide täitumisele?

Ma tahan neid selleks kõigiti julgustada. Olen ise kümme aastat tööd teinud ja jõudnud sellega karjääri tippu. Olen suhelnud väga erinevate ülemaailmsete seltskondadega ja usun, et mul on suur võimalus tutvustada Eestit maailmale ja maailma Eestile. Seoses Euroopa Liiduga tuleb olla hakkaja, et mitte maha magada neid võimalusi, mida liitumine meile pakub.

Loe ka: 

Carmen Kassi mehed läbi aegade: Rihanna kallimast kuni Saksa malegeeniuseni

Te olete rikas, ilus, edukas, andekas jne jne. Olete jõudnud oma erialal maailma tippu. Ma ikka ei saa aru, milleks teile seda jama siin Eestis vaja on?

Ma olen ise nii palju maailmas saanud, et on kätte jõudnud aeg, kus ma tahaksin midagi ka tagasi pakkuda.

Sellist juttu kuulates võib jääda mulje, et tunnete, nagu hakkaks te vanaks jääma...

(Naerab.) Veel mitte.

Nii et teid tõmbab missioon kodumaa heaks midagi teha?

Miks ka mitte. Ma näen selleks võimalusi – miks mitte kasutada seda kogemust, mis ma olen aastatega saanud, et ka midagi tagasi anda. Lõppude lõpuks olen ma ju Eestist, siit on mu põhimõtted, mu teadmised. Mina olen eestlane ja seetõttu tahaksin midagi ka Eestile tagasi tuua.

Erakonnaga ühinemise mõtted ei sünni tavaliselt kellelgi üleöö ja ilmselt olete pidanud Res Publicaga ka varem kontakti. Kui kaua see asi on susisenud?

Mitte väga kaua. Arutlusi on olnud eraviisilisel pinnal ja konkreetseks muutus see nüüd, kui ma Eestisse tulin.

Kes on Res Publicas teie n-ö poliitiline maaletooja ehk kes on teie otsust erakonnaga ühineda kõige rohkem mõjutanud?

On olnud erinevate inimeste mõju.

Urmas Reinsalu näiteks?

Ka tema, sest Reinsalu on väga intelligentne inimene, kes oskab oma eriala väga sisukalt selgitada. Seetõttu on ta avaldanud mulle suurt mõju ja andnud eneseusku.

Miks valisite just Res Publica, Eestis on ju ka teisi erakondi?

Sellepärast, et Res Publica on noor ja uus ning ma usun, et elu edasiviiv jõud on noorus. Res Publica on ju täiesti uute põhimõtete ja inimestega partei ning nende poliitika on pööratud inimesele.

Euroopa on rahvusvahelises konkurentsis USA-le ja ka Aasiale üha enam alla jäämas. Mis on teie arvates peamiseks takistuseks, mis ei lase Euroopal olla sama edukas kui Ameerika?

Võib-olla on asi koostöö planeerimises ja läbimõelduses. USA on olnud juba pikka aega ühtne riik, seal on osariikidel vähem õigusi kui riikidel Euroopas.

Kas siit võib välja lugeda, et Euroopa Liidu uues põhiseaduslikus leppes tuleks liidu riikide integreerituse määra suurendada?

Ma toetan suuremat koostööd, kuid riikide eripära peab alles jääma. Samas tuleb aidata liituvaid riike, et need jõuaksid võimalikult kiiresti ülejäänud liiduga samale tasemele.

Kui lugeda teie poliitikasse tuleku kohta internetikommentaare, siis on tuntavad laias laastus kaks leeri. Ühed ütlevad, et Kass «ruulib», teised aga, et Kass on mõttetu tibi, ajudeta riidepuu jne. Poliitikas tuleb teil arvestada, et enamik inimesi on harjunud teid nägema hoopis teises rollis. Kuidas kavatsete neid veenda, et te pole loll riidepuu?

Oma töö ja selle tulemustega.

Tooksite ehk mõne asjakohase näite?

Ma ei tahaks praegu, on liiga vara. Ma pigem teeksin midagi ära ja siis oleks inimestel võimalik valida ja kujundada arvamus, näha minu töö kaudu ka teist külge.

Mis laadi see töö siiski võiks olla, mida te kohalikus Res Publica kontekstis ja võimalik, et hiljem ka Euroopa kontekstis teha võtaksite?

Sellest on siiski veel natuke vara rääkida, kuid sooviksin tegelda selliste probleemidega nagu laste narkomaania ning kultuuri teadvustamine.

Jätate ehk tuhandete noorte eeskujuks suitsetamise maha?

Lubadust ei anna, aga ilmselt eeskujuks olemiseks on vaja ka mõnevõrra ennast muuta. Suitsetamine on kahjuks asi, millest on väga raske lahti saada.

Kui kujutada teid ette rivis koos teiste toredate inimestega Euroopa Parlamenti pürgimas, siis miks peaks inimesed andma oma hääle just teile?

Sellepärast, et ma usun Eesti noortesse ja rahvasse. Usun, et eestlastel on võimalus maailmas läbi lüüa ja konkurentsivõimeline olla. Ma olen näinud, mida tähendab julge pealehakkamine, ja kui sul on ideid, siis paremad nendest on sellised, millest saab kindlasti asja.

Eelmise aasta augustis antud intervjuus Postimehe laupäevalisale Arter ütlesite, et on olemas asjad, mida moeäris n-ö push'itakse ja inimesed lähevad sellega kaasa. See on nagu igas teiseski äris: mida ette söödetakse, see müüb. Kuivõrd on see ütlus üle kantav teie poliitikasse tulekule? Kas teile ei tundu, et Res Publica söödab teid lihtsalt rahvale ette ja kasutab küüniliselt ära?

Ma ei annaks Res Publicale seda õigust, et ma nende mängukann olen. Asi on siiski pigem koostöös kui ärakasutamises või mingite trikkide tegemises. Mul ei ole varem olnud vaja Eestis trikke teha ja mul ei ole ka nüüd vaja. Ma soovin vaid, et saaksin Eestile midagi anda.

Vaata ka Elu24 koostatud sünnipäevagaleriid, kus on pildid Kassist läbi aegade!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles