Galerii: 57-aastaseks saanud Barack Obama läbi aegade

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA endine president Barack Obama tähistab täna enda 57. sünnipäeva.

Barack Hussein Obama (sündinud 4. augustil 1961 Honolulus) on Ameerika Ühendriikide poliitik, Demokraatliku Partei liige. Ta oli Ameerika Ühendriikide 44. president 20. jaanuarist2009 kuni 20. jaanuarini 2017.

Tema isa on Keenia päritolu mustanahaline, ema valge ameeriklanna. Kuuenda eluaastani elas Obama Honolulus, hiljem indoneeslasest kasuisaga Jakartas.

Barack Obama on õppinud New Yorgis Columbia ülikoolis politoloogiat ja saanud doktorikraadi õigusteaduse alal Harvardi ülikoolist.

Enne poliitikukarjääri töötas Obama tsiviilõiguse juristina ja luges Chicago Ülikoolis konstitutsiooniõiguse loenguid.

Barack Obama abiellus 1992. aastal Michelle Robinsoniga. Neil on tütred Malia (sündinud 1999) ja Sasha (sündinud 2001).

2008. aastal kandideeris Obama USA presidendiks. Demokraatliku Partei eelvalimised olid USA läbi aegade kõige tasavägisemad suure erakonna eelvalimised. Obama peamine vastaskandidaat oli 42. USA presidendi Bill Clintoni abikaasa Hillary Clinton. Rahva häältest kogus Hillary Clinton 48,03%, Obama 47,41% ja demokraatide asepresidendikandidaat 2004. aasta presidendivalimistel John Edwards 2,65%. Kuid demokraatide üleriigiline konverents kinnitas presidendikandidaadiks Obama. Obama valis USA asepresidendikandidaadiks Joe Bideni. 4. novembril 2008 võitis ta valimised, kogudes 52,92% häältest. Vastaskandidaat John McCain, kelle asepresidendikandidaat oli Sarah Palin, kogus 45,66% häältest. 16. novembril lahkus Obama senaatori ametist.

Presidendikandidaadina taotles Barack Obama Iraagi sõja lõpetamist, USA energeetilise sõltumatuse suurendamist ja üldise arstiabi parandamist.

Ajakiri Time valis Barack Obama 2008. aasta inimeseks.

Aastal 2009 pälvis ta Nobeli rahuauhinna.

6. novembril 2012 valiti ta tagasi teiseks ametiajaks. Ta kogus 50,95% häältest ja tema asepresidendikandidaat oli taas Biden. Tema vastaskandidaat oli Mitt Romney, kelle asepresidendikandidaat oli Paul Ryan. Romney kogus 47,31% häältest.

3. septembril 2014 oli Obama ametlikul visiidil Eestis. Temast sai George W. Bushi järel teine ametisolev ja üleüldse kuues Ameerika Ühendriikide president, kes on Eestit külastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles