TOP 10: Maailma noorimad tegijad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani aktivist Malala Yousafzai.
Pakistani aktivist Malala Yousafzai. Foto: Olivia Harris / Scanpix

20-aastane Kylie Jenner on vaid 100 miljoni dollari kaugusel, et saada maailma noorimaks self-made miljardäriks. Kuid suurte ja märkimisväärsete saavutustega noori on teisigi. Heida pilk, millised noorimad inimesed maailmas suuri tegusid on teinud.

Noorim doktorikraadi omanik

Karl Witte (sünd. 1800) oli hariduskirjaniku poeg, kes rakendas enda õppeprotsessiga seotud teooriaid oma poja peal. Tundub, et need olid edukad, sest üheksa aastasena oskas Karl rääkida viite keelt. 13-aastasena omandas ta Giesseni Ülikoolis doktorikraadi filosoofias. Püstitades sellega Guinessi maailmarekordi, mis on senini seljatamata.

Karl Witte'le järgneb Kim Ung-Yong, kes sai doktorikraadi 15-aastasena ning on kantud Guinessi rekordiraamatusse kui kõige kõrgema IQ'ga inimene. 

Täiuslik kümme

Rumeenia sportvõimleja Nadia Comăneci tegi ajalugu, olles esimene (ning senini viimane) ja noorim sportlane olümpiamängde ajaloos, kes sai oma suurepärase võimlemiskava eest täiuslikud 10 punkti. 14-aastane Nadia võitis 1976. aastal Montrealis kolm kuldmedalit ning täiusliku punktiskoori. 

Maailma noorimad lennukijuhid

26-aastast Kate McWilliams'it peetakse maailma noorimaks kommertslennufirma kapteniks. Lennuki kokpitis on tema kaaslaseks Luke Elsworth, kes on Inglismaa üks noorimaid piloote. 

Lisaks õhusõiduki süsteemide haldamisele ja lennuoperatsioonide täitmisele on kahe piloodi kasutamise peamiseks põhjuseks lennuohutuse tõstmine. Pilootide rollid jagunevad kaheks: kapten ja esimene ohvitser (nimetatakse ka teiseks piloodiks). Asudes lendama mitmeliikmelise õhusõiduki meeskonnas, alustavad piloodid töötamist esimese ohvitserina (teise piloodina), et saada vajalikke kogemusi kaptenitöö jaoks. 

Kate istus esimest korda lennukirooli 13-aastasena ning juba 16-aastaselt tegi ta oma esimese soololennu. Luke jõudis lennukit juhtima alles 15-aastasena ning juba 19-aastasena tegi ta oma esimese ametliku lennu lennukipiloodina. 

Noorim teadusajakirja fotograaf

Hawkeye Huey, kes on tänaseks 8-aastane on kindlasti üks andekamaid mudilasi, keda viimasel ajal nähtud. Kõigest 5-aastasena sai temast teadusliku ja hariva ajakirja National Geographicu fotograaf ning ajakiri Rolling Stone valis ta Instagramikonto top 100 hulka.

Hawkeye isa on National Geographic'u tunnustatud fotograaf Aaron Huey, kes reisis 18 kuud mööda Ameerika looderannikut. Kaasas olnud 5-aastane poeg jäädvustas kogu teekonda läbi enda perspektiivi. 

Braille

Pimedatekirja looja Louis Braille oli samuti pime ning leiutas Braille'i süsteemi tuginedes sõdurilt saadud infokillule, kuidas sõjatandril sõnumeid edastatakse. Louis oli sel ajal vaid 15-aastane. 19-aastaselt avaldas ta esimese raamatu, milles loodud süsteemi täies mahus tutvustas. Hiljem lisas ta süsteemi ka matemaatilised- ning muusikasümbolid. 

Noorim mäevallutaja

13-aastane Jordan Romero sai noorimaks inimeseks, kes on jõudnud Mt. Everesti tippu 2010. aastal, tõugates troonilt Temba Tsheri, kes senise rekordi 2001. aastal püstitas, olles 16-aastane. Mäetipu vallutas ta koos isa ning kasuemaga. Jordani nimel on veel üks suur saavutus - temast sai ka noorim inimene, kes on läbinud «Seitsme Tipu» väljakutse ehk roninud iga kontinendi kõrgeima mäe tippu. Mõlemast suurest saavutusest on kirjutatud ka raamat. Jordan on praeguseks 22-aastane ning jätkab kõiksuguste tippude alistamist. 

Mark Zuckerberg

Kogu internetimaastikku muutva ja kujundava sotsiaalmeediaportaali, Facebook, lõi Mark Zuckerberg juba 19-aastasena. Mehe 23. eluaastaks oli portaal nii edukas, et temast sai miljardär. Praegu on tema netoväärtus 66,3 miljardit eurot ning jätab põhimõtteliselt kogu firma tulu töötajatele, heategevuseks ning investeeringuteks - endale maksab palka ta vaid 1 dollar. Kuigi noori edukaid firmaomanikke on olnud teisigi ja nooremaidki, on Marki saavutus erakordne, sest tema loodud suhtlusvõrgustik avaldas suurt mõju nii majandusele, poliitikale, teaduse- ja tehnoloogia arengule ning mitmes muus valdkonnas.

Noorim filmirežissöör

2014. aasta detsembris jõudis Nepaalis kinolinadele film «Love You Baba», mille autoriks seitsme aastane Saugat Bista. See tegi temast ajaloo noorima režissööri, kes on juhendanud professionaalselt tehtud, kinodesse jõudnud, täispikka filmi. Tema saavutus on kantud ka Guinessi rekorditeraamatusse. 

Film on draama isast ja tütrest. Isal on raske täita kõiki soove, mis ilma emata kasvav laps soovib. See on mitmete kriitikute meelest olnud üsna ebatavaline teema, mis seitsme aastasele poisile huvi võiks pakkuda. Kogu film on jäädvustatud 35 millimeetrisele filmilindile. Ainuüksi see maksis kümneid tuhandeid dollareid. Kriitikud võtsid filmi hästi vastu ning olid autori vanust kuuldes pahviks löödud. 

Noorim Nobeli Rahupreemia laureaat

Malala Yousafzai on Pakistani neiu, kes on pühendanud oma noore elu tüdrukutele hariduse võimaldamisele Pakistanis. Tema aktivism tõmbas võimude tähelepanu ning 15-aastasena tulistas teda Talibani võitleja, et karistada teda tema võimu vastu võitlemise eest. 17-aastaselt anti talle Nobeli Rahupreemia ning sai noorimaks Nobeli laureaadiks. 

Malala Yousafzai.
Malala Yousafzai. Foto: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP

Esimene (ja noorim) inimene Marsil

17-aastane Alyssa Carson valmistub saama esimeseks inimeseks Marsil. 3-aastasena alguse saanud unistus sai esimest korda reaalsuseks 14-aastasena, kui neiu läbis noortele kosmosehuvilistele mõeldud programmi ning sai esimeseks kõige nooremaks inimeseks, kes sai sertifikaadi, et on valmis saama kosmonaudiks. Tänaseks 17-aastase Alyssa hüüd- ning koodnimi on «Blueberry» ehk «Mustikas» ning kõikide eelduste kohaselt võtab ta osa esimesest mehitatud reisist Marsile, aastal 2033. Loe pikemalt SIIT!

 

Stay tuned for more pictures and me on the Pickler and Ben show coming soon!!

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

Kui oled juba lapse- ja teismeast välja kasvanud ning senini maailmamuutvaid tegusid teha pole õnnestunud, ei tasu lasta end heidutada! Ka kõrges vanuses on võimalik teha saavutusi, mille eest kõige-kõigemate nimekirja jõuda. Näiteks kõige vanem Elu24 lugeja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles