17-aastane Alyssa Carson valmistub saama esimeseks inimeseks Marsil

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Mars.
Planeet Mars. Foto: Caro / Sorge / Caro / Scanpix

Paljud meist unistavad reisist Kosmosesse. Kes tahab põgeneda, kes avastada, fakt on see, et teistel planeetidel võib leiduda palju olulist informatsiooni meie mineviku ning veelgi enam - meie tuleviku kohta. Planeet Marsil võib olla potentsiaal päästa inimkond hukust. 

Ajal kui tuhanded unistavad, töötavad tuhanded selle unistuse realiseerimise nimel iga päev. Lisaks teadlastele, ka astronaudid, kelle jaoks on kosmosemissiooni jaoks valmistumine vaimselt ja füüsiliselt äärmiselt raske. Treeningprogrammid kestavad aastaid, reis määratud planeedile võib-olla, et veelgi kauem. Louisiana osariigist pärit Alyssa Carson'i jaoks algas kõik juba 3-aastasena kui pärast kosmoseteemalise lastesaate vaatamist kosmonaudiks saada otsustas.

Tüdruku perekond võttis klišeelikku unistust tõsiselt ning toetasid teda teel eesmärgi saavutamiseni. Vanemate toetusel osales ta mitmetel NASA korraldatud noortele suunatud kosmoseprogrammides ning 14-aastasena sai temast esimene inimene, kes täitis NASA Passport programmi, olles külastanud kõiki NASA külastusjaamu. Lisaks on neiu noorim inimene, kes võeti vastu ning lõpetas Advanced Possum Academy nimelise kosmoseprogrammi. See andis talle ametlikult sertifikaadi, et minna kosmosesse, ning saada kosmonaudi praktikandiks.

Lisaks jätkuvatele astronaudiks saamise treeningutele, õpib Alyssa kõiki oma õppeaineid neljas keeles (inglise, hiina, prantsuse ja hispaania). «Suurim väljakutse on aeg ja kõike nii noorelt saavutada, samal ajal ikka koolis käies. Edasitreenimine toob veelgi rohkem katsumusi, kuid ma olen senini hakkama saanud!» sõnas ta. 

 

Women of NASA complete

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

Noor neiu mõistab, et tal ei ole võimalik abielluda, või alustada perekonnaga. Kuid unistus Kosmosesse lennata on tema jaoks nii palju olulisem, et selle nimel on ta valmis loobuma kõigest. 

 

Shallow Water Egress Training blindfolded. Day 1 a success

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

 

Early 6am takeoff in my first open cockpit powered parachute

A post shared by Alyssa Carson (@nasablueberry) on

Lisaks pidevale õppimisele ja treenimisele on Alyssa ka eestkõneleja, püüdes noortes sütitada rohkem huvi Kosmose vastu ning inspireerida kõiki oma unistustele järgnema. 

Tänaseks 17-aastase Alyssa hüüd- ning koodnimi on «Blueberry» ehk «Mustikas» ning kõikide eelduste kohaselt võtab ta osa esimesest mehitatud reisist Marsile, aastal 2033.

Vaata videost uskumatut ja inspireerivat lugu Alyssast:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles