Itaalia kiriku põrandal on näha hiidsisaliku koljukujutis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia kiriku põrandal on näha hiidsisaliku koljukujutis
Itaalia kiriku põrandal on näha hiidsisaliku koljukujutis Foto: SCANPIX

Itaalias Milanost 32 kilomeetri kaugusel asuva Vigevano St. Ambrose kiriku põrandal on kujutis, mis meenutab läbilõiget hiidsisaliku koljust.

Milano ülikooli paleontoloogi Andrea Tintori sõnul olid hiidsisaliku kolju jäänused kivimitükis, millest põrandaosa laoti, kirjutab Discovery News.

«Selles kivimis oli osa hiidsisliku koljust. See näeb välja nagu skaneering, kuid looma kolju kuju, ninakoht ja hamba kohad on selgelt nähtavad,» lausus Tintori, kes selle kujutise kiriku altari lähedalt avastas.

Umbes 30 sentimeetri pikkust koljuosa sisaldavat marmorkivimit töödeldi enne kui see kiriku põrandale pandi, kuid kujutis jäi ikka näha.

Vigevano St. Ambrose kirikut ehitati ajavahemikul 1532 – 1660.

Tintori avastas selle hiidsisaliku kolju teise poole esimese leiu lähedalt ühest teisest põrandaplaadist.

Uurija sõnul saadi kiriku põranda jaoks materjali Šveitsis asuvast fossiilirikkast Arzo kivimurrust.

«Tegemist on niinimetatud brocatello marmoriga. Geoloogiliselt pärineb see juuraajastust 190 miljonit aastat tagasi,» selgitas paleontoloog.

Pole teada, mis liiki hiidsisalikule see kolju kuulus. Teadlane loodab selle küsimuse lahendada seni leitud fossiilseid jäänuseid appi võttes ning arvutis kolmemõõtmelise kuju luues.

Fotot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles