Taasiseseisvumispäeval laulab kogu Eesti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed ühtelaulmisele kutsujad on Järva-Jaani segakoor, dirigent Kalli Vainula ja ürituse mõtte autor Arlet Palmiste (paremalt teine), reklaamklipp Kanal 2 «Reporteri» tarvis filmiti Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas pühapäeval.
Esimesed ühtelaulmisele kutsujad on Järva-Jaani segakoor, dirigent Kalli Vainula ja ürituse mõtte autor Arlet Palmiste (paremalt teine), reklaamklipp Kanal 2 «Reporteri» tarvis filmiti Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas pühapäeval. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeval loodavad ühtelaulmise korraldajad kokku saada maailma suurima ühel ajal laulva koori, selleks tuleb appi infotehnoloogia.

Tänavu 20. augustil, mil Eesti tähistab oma 19. taasiseseisvumispäeva, peavad kinnitust saama niigi teada-tuntud tõsiasjad, et eestlane on laulurahvas ja et Eesti on IT-lahendustelt maailmas esirinnas.
Selleks koguneb rahvas üle Eesti kella 20ks vähemalt sajasse laulupaika ja laulab ühel ajal kaheksat üldtuntud ja armastatud koorilaulu.


Lauluga ühinevad eestlased maailma eri paigus
Ühes laulupaigas võtab laulud üles segakoor, keda juhatavad kaheksa Eesti kooriühingu valitud dirigenti. Pilti kannab otse üle Kanal 2, interneti vahendusel saab seda jälgida kogu maailm.
Üle Eesti laulupaikadesse kogunenud inimesed laulavad kaasa teleri- või projektoriekraanilt nähtava dirigendi taktikepi all.


Iga laulupaik edastab omakorda pilti lauluplatsil tehtavast nii telekanalile kui ka internetti, et ka kodudes teleri või arvutiekraani taga istujad saaksid kaasa laulda.
Ürituse mõtte autor Arlet Palmiste loodab, et rõõmus kooslaulmine paneb kas või lühikeseks ajaks eestimaalaste silmad jälle särama ja hinge helisema. «Masu on tekitanud kibedust, aga ühtelaulmine aitab argipäeva rõõmu tuua,» sõnas ta.


Valitud laulud on Palmiste ütlust mööda sellised, mida kõik teavad ja oskavad une pealt kaasa laulda, nagu näiteks «Tuljak», «Ärkamise aeg» ja «Ta lendab mesipuu poole».
Palmiste lisas, et kui tehnolahendused võimaldavad, hakkavad koorijuhid ühislaulmist juhatama täpselt Eestimaa keskpunktist.
Lisaks otseülekandele, kus on näha dirigente ja vahelülitusi laulupaikadesse, näitab Kanal 2 järelsaadet 26. augustil. «Tunniajase saate tarvis monteeritakse kokku sajast laulukohast tulnud internetipilt ja väiksemates seltskondades filmitud ja ürituse kodulehele üles laetud laulmised,» selgitas Palmiste.


Ühtelaulmise ajal peaks telepildis näha olema ka Paide spordihalli hoovis laulvat rahvast. «Paidesse saame teha otselülituse, sest spordihallis on valguskaabel,» selgitas Palmiste. «Aravetega me näiteks vestelda ei saa, sest netiühendus on läbi õhu ja nihe on kuus sekundit, aga pildikastike on ka sealt olemas.»
Palmiste loodab, et laulupunkte tuleb kokku üle saja, juba enne ürituse reklaamimist on osalemissoove tulnud peaaegu 50 kohast, mõni ka Eestist kaugemalt. «Samal päeval on mitu Eesti koori Islandil ja lubasid osaleda, samuti tundis huvi Toronto Eesti maja,» täpsustas ta.
Ühtelaulmise reklaamimiseks hakkavad Kanal 2 «Reporteris» jooksma klipid, millest esimene on salvestatud Järva-Jaani vanatehnika varjupaigas ja peaks eetrisse minema sel reedel.


Partnereid leida oli Palmiste ütlust mööda kerge, sest üritus tõotab tulla ainulaadne ja kordumatu. «Peakorraldajad on minu kõrval Artur Talvik ja Hirvo Surva, Elion haaras ka kohe sarvist, see projekt on neilegi väga põnev,» ütles ta.
Sel päeval saavad
kooris laulda kõik
Eesti kooriühingu juhatuse liige Hirvo Surva kiitis ühtelaulmise mõtte heaks. «Mõtleme sellele, kui palju on koore, kes käivad laulupeol, ja kui palju on neid, kes suurele peole ei pääse, kes võib-olla istuvad pealtvaatajate hulgas ja tahaksid ka kaasa laulda,» selgitas ta.
Surva loodab, et laulma ei tulda üksnes kooritsi, vaid laulu võtavad üles ka taasiseseisvumispäevaks kokku tulnud pered, suguvõsad või muud seltskonnad. «Öeldakse, et eestlane on laulurahvas, vaatame, kas saame kogu riigi korraga laulma,» ütles ta muheldes. «Öeldakse ka, et Eesti on IT poolest maailmas esirinnas, no vaatame siis, kuidas need kaks asja kokku käivad.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles