Suri «Kapten Corelli mandoliini» natsitegelaskuju prototüüp

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreekale kuuluv Kefalonia saar
Kreekale kuuluv Kefalonia saar Foto: AFP / Scanpix

Suri endine natsiohvitser, kes oli seotud Kreeka saarel Itaalia sõdurite tapmisega.

Otmar Mülhauseri julma tegu kajastavad nii romaan kui ka film, mis mõlemad kannavad pealkirja «Kapten Corelli mandoliin», kirjutab The Telegraph.

Itaalia tahtis 88-aastase Mülhauseri kohtu alla anda selle eest, tema käsul lasid Saksa sõdurid Kreeka Kefalonia saarel 1943. aasta septembris maha 5000 Itaalia sõdurit.

Kuid kohus annulleeriti, kui Saksamaa teatas endise natsiohvitseri surmast.

Mülhauserit süüdistati Itaalia sõdurite, sealhulgas ka Itaalia armee 33. diviisi komandöri, kindral Antonio Gandini tapmises.

Intsident sai kuulsaks, kui 1993. aastal ilmus Louis de Bernieresi sulest romaan «Kapten Corelli mandoliin», mille põhjal 2001. aastal valmis ka film, kus peaosi mängisid Nicolas Cage ja Penelope Cruz.

Otmar Mülhauser oli prototüübiks natsitegelasele, kes kandis nime Günther Weber. Filmis mängis seda tegelast David Morissey.

Itaalia okupeeris Kreeka Kefalonia saare Teise maailmasõja alguses, kui ta oli Saksamaa liitlane.

Kuid kui Itaalia kuningas tagandas diktaator Mussolini, sõlmis uus valitsus 1943. aasta septembris liitlastega vaherahu. Itaalia väed pidid valima, kas jääda truuks Saksamaale, olla neutraalsed või minna üle liitlaste poolele.

Itaallased otsustasid natsi-Saksamaa toetamisest loobuda ja selle tõttu toimusid verised lahingud.  Pärast päevi kestnud lahinguid said sakslased saare üle kontrolli.

Kuid hullem ootas veel ees. Sakslased kogusid kokku alles jäänud 5000 Itaalia sõdurit, kes lasti maha.

«Nende hukkamise põhjuseks oli see, et nad olid reeturid,» põhjendas Mülhauser seda 1967. aastal, kui Saksa võimud uurisid Kreeka saarel toimunut.

Viis aasta tagasi tehtud intervjuus ütles Mülhauser, et käsk itaallased maha lasta tuli otse Hitlerilt.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles