Uuring: punases vormis sportlased on edukamad

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manchester Unitedi mängijad Park Ji-Sung, Anderson, Carlos Tevez ja Patrice Evra. Värske avastuse põhjal võib nende punane vorm meeskonna edule kaasa aidata.
Manchester Unitedi mängijad Park Ji-Sung, Anderson, Carlos Tevez ja Patrice Evra. Värske avastuse põhjal võib nende punane vorm meeskonna edule kaasa aidata. Foto: AP / Scanpix
Teadlased leidsid, et punast vormi kandvad sportlased on võistlustel kümnendiku võrra edukamad kui mistahes muud tooni riietust kandvad kolleegid.

Asjatundjate hinnangul muudab punane värv sportlasi enesekindlamaks ning näitab neid konkurentide silmis agressiivsema ja dominantsemana, vahendab The Telegraph.

Avastust toetab asjaolu, et punasesse riietuvaid Inglismaa jalgpallimeeskondi Manchester Unitedit, Liverpooli ja Arsenali on saatnud suur edu. Samas pakkusid uurijad välja, et just punast kandvate sportlaste edukus võib teiste selle värvi kandjate enesekindlust suurendada.

Uuringu viisid läbi Saksamaal asuva Munsteri ülikooli teadlased, kes näitasid 42 kogenud kohtunikule videoklippe taekwondo-matšidest, kus üks osaleja kandis punast ja teine sinist riietust. Seejärel näidati sama videolõiku uuesti, kuid võistlejate riiete värv oli digitaalselt vahetatud. Selgus, et kohtunikud andsid punast kandnud võistlejale mõlemal korral 13 protsendi võrra rohkem punkte.

«Kui üks võistleja on tugev ja teine nõrk, ei muuda see matši tulemust,» sõnas uuringut juhtinud Norbert Hagemann. «Aga mida võrdsemad on vastased, seda rohkem mõjutab värv tulemust.»

2004. aastal uurisid Durhami ülikooli teadlased võistlusvormide värvi mõju poksis, taekwondo's, kreeka-rooma maadluses ja vabamaadluses. Selgus, et 55 protsenti matšidest võitsid punast kandnud sportlased.

«Nüüd on meil olemas korralik eksperimentaalne tõestusmaterjal sellele, et punast tajutakse dominantsena ja see võib vastaste sooritust halvemas suunas mõjutada,» ütles uurimisrühma kuulunud Robert Burton.

«Usutavasti paneb punase kandmine meid end enesekindlamalt tundma, ehkki seda pole veel testitud,» lisas Burton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles