NASA: me ei saa jälgida kõiki tapjaasteroide

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA: me ei saa jälgida kõiki tapjaasteroide
NASA: me ei saa jälgida kõiki tapjaasteroide Foto: Reuters / Scanpix

USA kosmoseagentuuri NASA sõnul ei saa nad kõiki niinimetatud tapjaasteroide jälgida.

NASA kinnitusel on praegune majanduslangus nende eelarvet kahandanud ja selle tõttu ei saa ehitada ohtlikke asteroidide jälgimiseks mõeldud uusi teleskoope, kirjutab Sciencedaily.com.

Kosmoseagentuuri varasema plaani kohaselt loodeti avastada 90 protsenti Maad ohustavatest asteroididest.

Astronoomide arvates võib ühel hetkel tekkida olukord, kus rahvamasside seas hakkab levima asteroidipaanika.

«Kui inimesed kuulevad, et Maad ohustavaid asteroide ei ole võimalik jälgida, võib hakata paanika levima. Seda teemat käsitlevaid filme on palju ning inimesed võivad arvata, et seal näidatu saab teoks,» nentisid teadlased.

NASA andmetel on meie Päikesesüsteemis umbes 20 000 asteroidi. Maale on ohuks asteroidid, mille läbimõõt algab 1,5 - 2 kilomeetrist.

Teadlased  on seniste teleskoopide abil avastanud 6000 asteroidi.

NASA Maa-lähedaste objektide programmi juhi Lindley Johnsoni kinnitusel võib globaalset katastroofi põhjustavaid asteroide olla umbes 2000.

Astronoomid hoiavad silma peal 129 kilomeetrise läbimõõduga asteroidil, mis võib Maad ohustada 2048. aastal.

Ka jälgitakse lausa legendaarseks saanud asteroid Aphophist, mis erinevate arvutuste kohaselt võib Maad tabada kas 2036., 2037. või 2069. aastal.

Siiani kehtiva teooria kohaselt hävitas 65 miljonit aastat tagasi maale langenud 396- kilomeetrise läbimõõduga asteroid hiidsisalikud.

Asteroidideks nimetatakse väikesi planeedisarnaseid taevakehi, mis tiirlevad Kepleri seadustele vastavatel orbiitidel ümber Päikese.

Asteroidide ametlik nimetus oli kuni Rahvusvahelise Astronoomiauniooni XXVI peaassambleeni 24. augustil 2006 väikeplaneedid. Nüüd on nad arvatud Päikesesüsteemi väikekehade hulka.

Globaalse katastroofi tekitaks asteroid, mille läbimõõt algab 1-1,5 kilomeetrist ning mis kiirusel 20 kilomeetrit sekundis tekitaks plahvatuse energiaga kuni 200 000 Mt. Selline katastroof ei pruugi tähendada veel kogu maapealse elu või inimkonna hävimist, kuid põllumajanduse ja tööstuse kokkuvarisemine võib põhjustada vähemalt 1,5 miljardi inimese hukkumise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles