Tass musangiväljaheidete kohvi maksab 50 naela

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameeriklanna poetas ülemuse kohvi sisse rahusteid. Pilt on illustreeriv.
Ameeriklanna poetas ülemuse kohvi sisse rahusteid. Pilt on illustreeriv. Foto: AFP / Scanpix

Londonis asuvas Peter Jones kaubamaja kohvikus saab  nüüdsest osta kärpkaslaste hulka kuuluva musangi (Paradoxus hermaphroditus) seedekulglast  läbi käinud ubadest valmistatud kohvi ja tass seda jooki maksab 50 naela (1150 krooni).

Selle kohvi loojaks on maailmakuulus barista David Cooper, kes tuli ideele lisada Jamaican Blue Mountain ubadele kallihinnalise Kopi Luwaki ube ning see üheks seguks jahvatada, kirjutab metro.co.uk.

Väga kallihinnaline Kopi Luwak kohvisort on kuulus selle poolest, et selle tooraineks olevad oad on käinud läbi musangi seedeorganistest.

Loomad eelistavad küpseid ja kõige punasemaid kohvipuu vilju. Kaslase sooltes olevad bakterid aitavad proteiine lagundada, mille tõttu oad saavad erilise maitse ja aroomi.

Kohvitootjad koguvad seedetrakti läbinud ja üksteise külge kleepunud oad kokku. Kleepunud oad lahutatakse ja pannakse kuivama.

Hiljem eemaldatakse seda ümbritsenud koor uhmri ja nuia abil. Kõige lõpuks sorteeritakse kvaliteetsed oad mittekvaliteetsetest. Need pestakse hoolikalt ja röstitakse kergelt, et eripärane maitse ja lõhn ei kaoks.

Kopi Luwak kohv on populaane näiteks ka Jaapanis ja USAs.

Kärpkaslaste hulka kuuluvad musangid elavad Lääne-ja Kagu-Aasias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles