Laulupeo tuli tuleb mööda vett

Kersti Raud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve kalepurjekas
Võrtsjärve kalepurjekas Foto: AFP / Scanpix
Tänavune laulupeotuli liigub Tartust Tallinnasse mööda veeteed. Ka Kihnus süttiv tantsupeotuli tuleb meritsi Pärnusse, et seal laulupeotulega üheks saada.

Veeteedel liikumisele on ka oma selge põhjus. Tänavune tantsupidu kannab nime „Mere pidu", laulupeo nimeks on „ÜhesHingamine". Kes korra on paadis aerud kätte võtnud, teab hästi, et koos sõudmine nõuab head meeskonnatööd ja ühist hingamist ning lauldes liigub iga paat kiiremini.

Laevad, mis tuld kannavad, on igale piirkonnale omased ajaloolised puulaevad. Tartust alustatakse teed viikingipaadiga, millised siin tuhatkond aastat tagasi seilasid. Võrtsjärve kalepurjekas oli oluline töölaev veel sajand tagasi. Soomaa ühepuulootsikud ehk haabjad, millega tuli liigub Võrtsjärvelt Pärnusse, on ainulaadsed veesõidukid, mis olid soode keskel elavatele inimestele sõiduvahendiks aastasadu. Ruhnulaste jahta oli kaubapurjekas, mis suutis vastu pidada ka tormisel merel. Loodame, et merejumal on „Ruhnu karu" nime kandva jahta vastu armuline ning annab talle teel Pärnust Tallinnasse piisavalt pärituult, kuid mitte tormi.

Tuletulemist veeteel saavad kõik jälgida nii jõgede kallastel kui sildadel ning mõistagi on võimalik tulega kohtuda õhtustel rahvapidudel. Tulge ja tervitage tuld!

Kuna 2009. aasta on Eesti innovatsiooniaasta, siis on mõistagi uuenduslik tehnika tuletulemisel abiks. Internetiaadressil laulupidu.postimees.ee on olemas kogu teave tule liikumise ja sündmuste kohta. Seal saab vaadata uusimaid pilte tuletee põnevamatest hetkedest ning jälgida kaardil reaalajas tule asukohta.

Tuletulemine on kaunis traditsioon, mille 1990. aastal algatas Eesti Meestelaulu Selts. Tänavu kannavad tule hea käekäigu ja kohalejõudmise eest hoolt paljud ühendused. Tartust Pärnussse saadavad tuld Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud - koori nimi (Emajõgi!) kohustab! Merereisi peatuspaikades toimuvate kontsertide eest kannavad hoolt meeste- ja naistelaulu ning segakooride seltsid, rahvatantsu, rahva- ja puhkpillimuusika seltsid. Rahvapidusid tuleteel korraldavad valla-, linna- ja maavalitsused.

Tuletulemist toetavad ka paljud Eesti ettevõtted, kultuurkapital ja Laulu-ja tantsupeo sihtasutus. Suur tänu kõigile, kes majanduslikult raskel ajal on nii nõu kui jõuga tuletulemisele appi tulnud ning kaunist traditsiooni aitavad elavana hoida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles