Alasti naisekujud erutasid juba 35 000 aastat tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hohle Felsi koopast leitud naisekuju
Hohle Felsi koopast leitud naisekuju Foto: AFP / Scanpix

Arheoloogid avastasid Saksamaalt Hohle Fels koopast alasti naisekuju, mida peetakse vanimaks seksuaalse suunitlusega kujuks.

Arheoloogide hinnangul on 2008. aasta septembris leitud kuju umbes 35 000 aastat vana, kirjutab LiveScience.

«Seksuaalsust väljendavad kujud näitavad, et seksiteema erutas  ka 35 000 aasta tagasi elanud inimesi,» sõnas Cambridge`i ülikooli antropoloog Paul Mellars.

Mellarsi sõnul aitab uus leid heita pilku varajasse kunsti ning mõista tollaste inimeste abstraktset mõtteviisi ja sümboleid.

«Kui inimesed ei mõtleks pidevalt seksile, siis ei oleks inimkond senised kaks miljonit aastat vastu pidanud. Me oleksime juba ammu välja surnud. Tegelikult ei ole selles leius midagi üllatavat,» lisas antropoloog.

Arheoloogid jätkasid, et Euroopa varajastes ühiskondades olid lisaks alasti naisekujudele levinud ka fallosekujud.

Saksamaalt leitud kuuesentimeetrine kuju on valmistatud mammutivõhast. Kujul pea peaaegu puudub, seevastu keha on rõhutatult suur.

Kuju avastamiseni viinud väljakaevamisi juhtis Tübingeni ülikooli paleoantropoloog Nicholas Conrad.

Maailma vanimad kujud pärinevad Aafrikast ja on  75 000 – 95 000 aastat vanad. Need kujud on abstraktsed ja geomeetrilised.

Nüüdne leid kujutab aga silmanähtavalt alasti naist.

Teadlaste sõnul ei ole teada, millal inimkond abstraktselt konkreetselt kujutavale üle läks. See võis olla ajal, mil varajaste  inimeste kognitiivne tunnetus arenema hakkas.

Mõned teadlased on seisukohal, et kunst tekkis koos keele arenguga.

«Keel on sümbolisüsteem ja sõnad tähistavad objekte. Samuti on kunstiga, skulptuur tähistab midagi. Kunst on sümboolse mõtlemise väljendus,» selgitasid teadlased.

Antropoloog  Mellaarsi kinnitusel on võimatu leida tõendeid selle kohta, kui keerukas või lihtne keel siis oli.

Arheoloogide arvates on selle kuju juures tähtis just seksuaalsuse rõhutamine.

«See kuju on ülepaisutatult seksuaalne. Siin on esile tõstetud naise kehaosi, mis on seotud seksi ja järglaste saamisega. Meie ajastu standardite kohaselt on tegemist pornoga,» lisas Mellars.

Teadlaste arvates võidi seda kuju kasutada viljakusrituaalides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles