Kodumaised kanalid valmistuvad uueks teleaastaks

, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Suni
Raivo Suni Foto: Toomas Huik

Kuigi Kanal 2 juht Urmas Oru on kindel, et Kanal 2 suudab kodumaist telemaastikku valitseda alanud aastalgi, kavatsevad nii TV3 kui ka ETV liidrile vastu hakata.

TNS Emori andmetel jätkas 2008. aasta detsembris vaatamisaja osakaalu edetabelis esikohal Kanal 2 (20 protsenti), teiseks tõusis ETV (16,6 protsenti) ja kolmandaks langes TV3 (15 protsenti).

Rahvusringhäälingu uuringukeskuse juhi Raivo Suni hinnangul võis ETV ja TV3 kohtade muutuse tingida ETV ühtlane programm, mida toetasid eriprojektid nagu «Tuulepealne maa» ja Vahur Kersna «Helenduvad olendid».

«Samal ajal TV3 panustas oma programmi suhteliselt vähem,» hindas ta.

Samas tõstis Suni esile, et reklaamiturule orienteerunud  erakanalid on võtnud aasta esimesi kuid alati lõdvemalt ja tugevamate projektidega on tavaliselt välja tuldud alles märtsis. «Ilmselt on nii ka tänavu,» nentis ta. «Lähikuud näitavad, kas see oli vaid ühe kuu eripära.»

Reklaamituru olukorra tõi esile ka TV3 tegevjuht Toomas Vara ja tema sõnul polnud vaikse aja tõttu reklaamirahast elatuval kommertskanalil väga mõtet programmi ülearu investeerida.

«Detsembri vaadatavuse osakaalul on telekanalite jaoks ainult marketingiväärtus ja TV3 ei lase ennast sellest väga eksitada,» nentis ta.

Kanal 2 direktor Urmas Oru hinnangulgi on ETV detsembris alati pildil olnud, sest nad panustavad jõulupühade ja aastavahetuse programmi.

Lisaks jäävad sellesse kuusse tihti suusavõistlused ja paljud ETVs näidatavad saated ja sarjad lähevad konkurentide omadest hiljem jõulupuhkusele.

Kevadel algab pealetung

Vara sõnul saabuvad tõehetked uuesti märtsis ja antud seis ei jää kindlasti püsima.

«Kui kommertskanalid alustavad täiemahulise kevadkavaga, pole ETV-l nendest kummagi vastu võimalusi,» arvas Vara.

«See pole öeldud ETV halvustamiseks, lihtsalt nende tegutsemise põhimõtted ja eesmärgid on veidi teised kui kommertskanalitel,» lisas ta.

Veidi teisiti vaatab olukorrale Oru, kelle hinnangul võib 2009. aasta ETV jaoks edukas olla, sest erinevalt erakanalitest, kes peavad jooksvalt majanduslangusest tulenevate probleemide ja sissetulekute vähenemisega arvestama, on ETV-l fikseeritud eelarve, mis on suurem kui mullu.

Kes murrab Kanal 2 võimu?

Kuigi Kanal 2 on vaatamisaja osakaalu edetabelit juba pikalt juhtinud, näitasid viimased kuud langustrendi.

Oru väitel ei saa Kanal 2 puhul tegelikult langusest rääkida, sest vaatamisaja põhjal langust pole – on hoopiski tõus. Lihtsalt uute kanalite tulek on muutnud vaatamisaja osakaalu.

«Meil on hea meel, et Kanal 11 on sealt killukese näpistanud,» nentis ta.

Ka Suni ennustas, et kuigi Kanal 2 jätkab turuliidrina, siis osakaal vaatamisajast jätkab langemist, sest üha vähem on neid, kel on kodus võimalik vaadata vaid kolme põhikanalit.

Tema sõnul kanalivaliku suurenedes auditoorium fragmenteerub ja väheneb aeg, mida inimesed pühendavad kolme põhikanali vaatamisele.

«Teleris otsitakse enamat kui pelgalt lõõgastajat, ühiskonnast väljalülitajat, meelelahutajat, millele panustavad erakanalid,» analüüsis ta.

TV3 juht Toomas Vara usub aga, et liidri vahetus on võimalik ja võib teoks saada juba kevadel.

«Ma usun, et TV3 taastab 2009. kevadel uuesti oma liidripositsiooni täpselt samamoodi, nagu tegime seda 2008. aasta kevadel,» arvas Vara.

Lisaks meenutas ta, et eelmise aasta veebruarist juunini oli TV3 vaadatavuse osakaalult Kanal 2-st eespool.

Suni hinnangul on Kanal 2 liidripositsioon aga kindel ja kui nad ei tee programmipoliitikas totaalseid kannapöördeid ja valearvestusi, siis peaks esikoht säilima.

«Ohustada võiks liidripositsiooni see, kui mõni kanal suudaks põhimõtteliselt muutuda ja tulla välja programmiga, mis võidab enamike eestimaalaste südame,» arvas ta.

Oru on veendunud, et aasta kokkuvõttes neid keegi alanud aastal ei ületa.

«Meil on soojust, valgust ja mõtteid veel kõvasti varuks,» kinnitas ta.

Samas möönis Kanal 2 peadirektor, et üksikutel kuudel võib ETV esimeseks tõusta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles