Video: 3000 aastat tagasi tõid kreeklased Zeusile inimohvri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreekast Lykaionist leitud inimskelett
Kreekast Lykaionist leitud inimskelett Foto: SCANPIX

Kreeka arheoloogid leidsid Peloponnesosest Lykaionist jumal Zeusile pühendatud altari ja umbes 3000 aasta vanuse inimskeleti, mis toodi suure tõenäosusega sellele jumalale ohvriks.

Lykaioni väljakaevamisprojekti teadlaste sõnul kuulub leitud luustik, kaasa arvatud poolik kolju, teismelisele poisile, edastab foxnews.com.

Lykaioni mägi, kus 2007. aastal käivitati väljakaevamised, oli sajandeid pühendatud taeva- ja äikesejumalale Zeusile.

Seni on paljastunud mitmeid leide, mille seas on joogianumaid, inimfiguure, vaase, münte ning suures koguses põlenud loomaluid, millest enamik on lamba- ja kitseluud.

«Mitmete antiikallikate andmetel toimusid «Zeusi mäe» altaril sellele jumalale ohverdamised. Varasemast ajast ei olnud teada, et ohvriks toodi ka inimesi, nüüd on meil selle kohta tõend,» teatas USA Arizona ülikooli Vana-Kreeka asjatundja David Gilman Romano.

Iidse kirjamehe Pausaniase (110 – 180 pKr) kirjutise kohaselt muutus kuningas Lycaon last ohverdades hundiks.

«Lycaon tõi lapse jumal Zeusi altarile ohverdamiseks. Ta valas seal tema verd, kuid pärast ohvritalitust muutus mehest hundiks,» kirjutas Pausanias oma teoses «Hellase kirjeldus».

Arheologide teatel võidi nende leitud teismeline tuua Zeusile ohvriks, kuid selle kinnituseks tuleb veel väljakaevamisi teha, sest loodetakse avastada lisa inimohvreid.

«Kas tegemist oli ohverdusega või mitte, kuid see on kindlasti ohvrialtar. Seega ei saa seal olla niisama surnud, kes maeti tavalistesse nekropolidesse,» teatas arheoloog Romano.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles