Neli jäset kaotanud USA sõdur sai uued käed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brendan Marrocco
Brendan Marrocco Foto: SCANPIX

USAs sai Iraagis neli jäset kaotanud sõdur endale uued käed.

26-aastasele Brendan Marroccole tehti kuus nädalat tagasi Baltimore`is John Hopkinsi haiglas käte siirdamise operatsioon, edastab Yahoo News.

Nüüdseks on ta oma uute kätega harjunud ja kasutab neid. Endise sõduri sõnul suudab ta elada jalgadeta, kuid mitte käteta.

Marrocco sai 2009. aastal teeäärse pommi tõttu kannatada.

«Käte puudumine annab igal viisil tunda. Käte kaudu väljendatakse end ja kätega räägitakse. Kõike tehakse kätega. Kui käsi ei ole, oled kadunud,» sõnas Morrocco.

Arstid ei soovitanud tal oma uusi käsi veel liiga palju kasutada.

Marrocco sõnul tahtis ta uusi käsi, kuna need annavad talle vabaduse enda eest ise hoolitseda.

«Kunagi ei tohi lootust kaotada. Elu muutub alati paremaks ja kõige tähtsam on elus olemine. Tuleb olla ka kindlameelne. Paljud ütlevad, et mis elu see on, kui ei saa teha, mida tahad. Neile tuleb näidata, et sa suudad seda siiski,» oli Marrocco sõnum teistele raskete kehavigastustega sõduritele.

Marroccole operatsiooni teinud kirurgidemeeskonna juht Andrew Lee sõnas, et uued käed liiguvad sama hästi kui mehe endised käed.

Lee sõnul on sõduri operatsioonist taastumine väga kiire ning käte siirdamine aitab tal taastada ka vaimset ja füüsilist heaolu.

Marrocco saab veel aastaid füsioteraapiat, et ta käed täiesti korralikult liikuma hakkaks.

Mehe ema Michelle Marrocco sõnul on ta poeg alati saanud seda, mida tahab ning oma eesmärgid ellu viinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles