Uljaspea püüab teha maailma pikima vabalangemise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: SCANPIX

Austria uljaspea Felix Baumgartner teeb täna hüppe, mida keegi varem ei ole teinud.

Kui ilm lubab, siis hüppab Baumgartner alla 36,5 kilomeetri kõrguselt, ületades vabalangemisel helikiiruse, edastab abc.net.au.

43-aastase austerlase ja ta meeskonna peakorter asub USAs New Mexicos ufo poolest tuntud Roswellis. Allahüppamise paik asub liivakõrbes.

Baumgartner tõuseb täna stratosfääri spetsiaalses kapslis, mille küljes on 182-meetrise diameetriga heeliumõhupall. See ülesminek kestab kolm tundi.

Siis püüab mees teha ajalugu, sööstes pea ees alla ning 30 sekundit hiljem peaks olema helikiirus ületatud. Vabalangemine peaks kestma viis minutit ja 35 sekundit. Pooleteise kilomeetri kõrgusel maapinnast avab ta langevarju.

Kui Baumgartneri kaitseülikonnaga midagi juhtub, võib alarõhk ta keha kahjustada. Kaitseülikond kaitseb Baumgartnerit hõreda õhu, madala temperatuuri ja madala rõhu eest.

Samuti võib ta sattuda valitsematult pöörlemisse, mille tõttu võib kaotada teadvuse. Kõige ohtlikum on aga see, kui langevarju avanemismehhanism ei tööta.

Baumgartneri sõnul on ta kõikideks ohtudeks valmis. Ta on selleks hüppeks harjutanud ja ettevalmistusi teinud viimased viis aastat.

«Hirmust on saanud minu sõber. See hoiatab mind liiga kaugele minemast,» teatas Baumgartner.

Baumgartneri ja ta meeskonna eesmärgiks on teha viis uut maailmarekordit.

Baumgartner soovib saada esimeseks inimeseks, kes ületab ilma mehhaaniliste abivahenditeta helikiiruse, hüppab alla kõige kõrgemalt ehk ligi 37 kilomeetri kõrguselt, tõuseb heeliumpalliga kõige kõrgemale, on kõige kauem kestvas vabalangemises – eesmärk olla vabalangemises viis minutit ja 35 sekundit ning kasutab läbi aegade suurimat heeliumõhupalli, mille diameeter on 130 meetrit.

Baumgartneri ja ta meeskonna sõnul nihutavad nad lennunduse piire. Keegi ei ole kunagi varem lennuki pardal viibimata ülehelikiirust saavutanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles