Rootslased võitlevad täidega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatäi (Pediculus humanus capitis)
Peatäi (Pediculus humanus capitis) Foto: Wikipedia.org

Rootsis avaldatud ametliku statistika kohaselt on seal riigis üha rohkem hakanud levima täid.

Möödunud aastal müüsid Rootsi apteegid rekordilise koguse,  üle 27 miljoni krooni (üle 46 miljoni Eesti krooni)  eest täivastaseid ravimeid, vahendab STT.

Rootsi nakkushaiguste instituudi uurijate sõnul on peatäid (Pediculus humanus capitis) ravimitele immuunseks muutunud ja selle tõttu tuleb täiravimeid pidevalt täiustada.

Teadlaste kinnitusel sai peatäide leviku tõus alguse 1990. aastatel ja seni pole selle vaibumisest märke.

«Nii Suurbritannia, Prantsusmaa kui ka Taani uurijad on täheldanud elanikkonnas peatäidesse nakatumise kasvu. Sama on olukord ka Rootsis,» laususid teadlased.

Rootsi teadlased on nüüd käivitanud laiaulatusliku uurimuse, tegemaks kindlaks, kuidas nende parasiitputukate vastu paremini võidelda.

Uurijate sõnul on neil materjaliga raskusi, sest peatäid hukuvad 48 tunni jooksul pärast seda, kui nad on inimese peanahalt ja juustest eemaldatud.

Rootsi nakkushaiguste instituut on uurimuse jaoks alustanud koostööd koolide, lasteaedade ja ilusalongide ning ka ühe taksofirmaga. Kui mõne selle paiga isikutelt leitakse vähemalt 20 peatäid, siis need pannaks hermeetilisse nõusse ja taksofirma toimetab need kiirkorras uurijateni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles