Suri transtsendentaalse meditatsiooni looja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Mahesh Yogi Foto: AP / Scanpix

Suri Maharishi Mahesh Yogi, transtsendentaalse meditatsiooni looja.

Guru pressiesindaja Bob Roth kinnitusel suri joogi oma Hollandis Vlodropis asuvas kodus 91-aastasena, vahendab AFP.

Rothi sõnul suri Maharishi Mahesh Yogi vanadusest tingitud loomulikku surma.

Maharishit tuntakse eelkõige läänele transtsendentaalse meditatsiooni tutvustajana ja omanimelise meditatsiooniliikumise rajajana.

Maharishi hakkas meditatsiooni õpetama 1955. aastal ja 1959. aastal tõi ta selle USAsse. Laiahaardelisem transtsendentaalse meditatsiooni liikumine sai alguse pärast seda, kui ansambel The Beatles 1968. aastal joogit Indias külastas.

Kuulsa mehe meditatsiooniharjutustest huvitusid paljud, alates ansambli The Rolling Stones liikmetest kuni Clint Eastwoodini ning seda praktiseerib ka tänapäeva new age liikumise üks gurusid Deepak Chopra.

Transtsendentaalse meditatsiooniga on viimased 30 aastat tegelenud ka kultusrežissöör David Lynch.

Maharishi algatatud meditatsiooniliikumisega kaasnes ka meditatsioonikeskuste rajamine mitmel pool maailmas.

1971. aastal rajas kuulus joogi aga USAsse Iowasse Fairfieldi ülikooli, kus lisaks süvendatud meditatsiooniõpingutele sai õppida ka kunsti ja teadust ning ülikooli söögikohtades pakuti ainult taimetoitu.

Selles ülikoolis tehtud katsed näitasid, et transtsendentaalse meditatsiooniga tegelejatel alanes stressitase, neil oli vererõhk normaalne, polnud keskendumisraskusi.

Maharishi Mahesh Yogi sündis 12. jaanuaril 1917. aastal Kesk-Indias Mahesh Srivastavas.

Ta õppis Allahabadi ülikoolis, enne kui temast sai India  kuulsa joogi Guru Devi õpilane. Pärast õpetaja surma kolis Maharishi Himaalajasse. Hiljem elas USAs ja alates 1990. aastast Hollandis.

Maharishi Mahesh Yogi poolt rajatud transtsendentaalne meditatsioon on mantraid kasutaval joogal põhinev maailmakäsitlus ja selle õppimise meetod.

Transtsendentaalne meditatsioon arendab loovust ja mõtteselgust arengu, sisemist tasakaalu ja ka suurema vastupanu stressile.

Seda meditatsiooni on kerge õppida ja tavaliselt praktiseeritakse seda päevas kaks korda 20 minutit järjest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles