Kas botox võib vanema ja lapse vahelist suhet rikkuda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Botoxit süstitakse.
Botoxit süstitakse. Foto: SCANPIX

Igal aastal laseb endale botox`it süstida ligi 14 miljonit ameeriklast.

Enamik selle iluprotseduuri teha laskjatest on 30. ja 40. eluaastates naised ja mehed, kellel on lapsed, edastab Discovery News.

Nüüd on tõstatatud küsimus, kas botox võib mõjutada laste ja vanemate vahelisi suhteid.

Asjatundjate sõnul võib botox võib muuta vanema näo üsna liikumatuks muuta ning emotsioonide puudumine võib lapse segadusse ajada.

«Botox võib takistada lapse ja vanema vahelist kommunikatsiooni, vanem võib lapse jaoks muutuda emotsionaalselt tühjaks. Näoilmed mängivad laste ja vanemate suhtluses tähtsat rolli. Sinna on haaratud mitmed lihased. Kui vanema näoilme on tuim, võib lapsel osa informatsiooni saamata jääda,» selgitas Massachusettsi ülikooli pediaatriaprofessor Ed Tronick.

Botox kahandab näol kortse, kuid samas blokeerib ka näolihaste tööd. Selle tõttu võib emotsioonide näitamine jääda poolikuks ning empaatiat on vähem.

Suur osa botox`i kasutajaid ja nende arste ei ole sellega aga nõus, öeldes et hästi tehtud protseduuri puhul ei peaks probleeme tekkima ning emotsioonide väljendamine näoilme abil säilib.

Osa botox`i patsiente on veendunud, et siledam näonahk aitab näha välja kenam ning hoida häid suhteid.

«Lastele tuleks selgitada, et iluravi tehakse enda hea enesetunde pärast. Seesmine ilu ja enesekindlus on need, mis atraktiivseks muudavad,» selgitasid asjatundjad.

Samas on USAs kasvanud nende noorte hulk, kes lasevad iluravi teha. Näiteks 2001. aastal sai rohkem kui 16 000 last vanuses 13 – 19 botox´i süsti.

Ei ole teada, kas ja kuidas need mõjutasid noorte ja nende vanemate vahelisi suhteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles