Kosmosest otsitakse Dysoni sfääri ja intelligentset elu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmosest otsitakse Dysoni sfääri ja koos sellega intelligentset elu
Kosmosest otsitakse Dysoni sfääri ja koos sellega intelligentset elu Foto: Wikipedia.org

Selle aasta septembris alustati projekti, milles otsitakse maavälist intelligentset elu «vanal viisil».

Projektiga on seotud kolm astronoomi ning seda rahastab Templetoni fond, edastab väljaanne The Atlantic.

USAs 1987. aastal rajatud John Templetoni fond tegeleb inimkonna tähtsate küsimustega ning jagab uurimiseks stipendiume. Selle fondi motoks on: «Kui vähe me teame, kui palju meil veel õppida on».

Intelligentse elu otsinguid kosmosest juhib Penn State`i ülikooli professor Jason Wright.

See projekt ei põhine tegelikult uuel, vaid vanal ideel. 1960. aastal esitas Briti astronoom Freeman Dyson idee, et iga intelligentne eluvorm põrkab varem või hiljem kokku energiaprobleemidega.

Ellujäämine sõltub sellest, kui hästi olendid suudavad toime tulla kasvava energiakulutamisega ilma, et loodusvarasid ära kulutatakse.

Freeman Dyson kirjeldas tähte ümbritsevat sfääri, Dysoni sfääri ning energiat salvestavat hiigelstruktuuri.

Dysoni teooria põhineb sellel, et energiavajadus suureneb pidevalt ning Maa puhul võib see millalgi kasvada nii suureks, et seda ei suuda rahuldada ka kogu Päikesest kiirguv energia.

Astronoon pakkus energia saamiseks välja Päikese ümber tiirleva struktuuri, mis salvestab energiat. Dyson kirjeldas vaid energia kogumist, mitte sellise struktuuri ehitamist.

Uues projektis püüavad astronoomid kosmilisest avarusest avastada Dysoni sfääri. Eesmärgiks leida struktuur, mis salvestab energiat ning mis viitab mõne maavälise tsivilisatsiooni energiavajadusele ja samas ka elusolenditele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles