Jazzklubis kõlavad rütmipillid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Melvinit näeb Endla Jazzklubis.
Brian Melvinit näeb Endla Jazzklubis. Foto: www.brianmelvin.com

Selle reedene Endla Jazzklubi erineb senistest õhtutest, sest sedapuhku on laval vaid üks viisipill ja suur hulk rütmipille.

Klubi eestvedaja Ülle Jantsoni teatel astuvad kavas "Brian Melvin's Rhythm Spirits" üles kitarrist Mart Soo ja löökpillimängijad Tanel Ruben ning Brian Melvin.

"Jazzkaare" andmeil kolis Brian Melvin 2000. aastal USAst San Franciscost Tallinna. Üheksakümnendate alguses esines ta esimest korda "Jazzkaarel" ja Eestisse tagasi tõi teda armastus.

Sellest ajast on Melvin astunud pea igal "Jazzkaarel" üles uue ja huvitava projektiga, kaasates mängijate ridadesse nii nimekaid muusikuid välismaalt kui siinseid mängijaid.

Oma veebilehel vihjas Melvin, et kuigi ta elukoht on praegu Tallinn, ei ole see olnud takistuseks mööda Euroopat tiirutamisel ja mängimisel, ehkki Ameerika-esinemised on jäänud harvaks.

Palju aega ja energiat kulutab ta workshop'ide andmisele. Ka mõni tund enne reedest Jazzklubi üritust ja päev hiljemgi jagab ta oma teadmisi Pärnu muusikakoolis rütmika õpitoas, kus osalevad noored viiulimängijatest trummarini.

Trummipisiku sai Brian 1964. aastal Biitlite trummari Ringo Starri mängu telerist jälgides. Kui jõuluvana seejärel talle väikese trummi tõi, polnud enam pääsu ...

Rahvusvahelisse džässiringi kerkis Brian Melvin 80ndate alguses, kui tegi mitu plaati koos bassist Jaco Pastoriusega. Üks edukamaid neist oli Brian Melvin Trio nime all tehtud "Standards Zone" (1986), mis püsis 15 nädalat Ameerika džässiedetabeli tipus. Brian Melvinil on nendesse džässitabelitesse asja olnud hiljemgi kolme enda kokku pandud ansambli Beatlejazz plaadiga.

Brian Melvini möödunud aastatesse kuulub veel paariaastane koosmänguperiood Mike Sterniga, mis viis ta kokku pianist David Kikoskiga, kellega on tal jätkunud tihe ja viljakas koostöö.

Nüüd kütkestab Brian Melvinit kõige enam maailmamuusika. Ta õppis tablamängu aastaid tagasi Alla Rakha ja tema poja Zakir Hussaini juures. Peale india rütmide maailma on ameeriklane püüdnud süveneda keerukasse aafrika rütmistikku ja folkloori, kus tema teejuht ja sõber on olnud Kwaku Daddy.

Endla Jazzklubi õhtu algab reedel, 3. aprillil kell 21.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles