Tegelik Tom Sawyer oli tuletõrjuja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1876. aasta väljaande illustratsioon Tom Sawyerist
1876. aasta väljaande illustratsioon Tom Sawyerist Foto: Wikipedia.org

USA  kirjaniku Mark Twaini kangelase Tom Sawyeri seiklused on rõõmu pakkunud paljudele põlvkondadele, kuid siiani teatakse vähe selle kohta, kust kirjanik selle tegelase nime sai.

Mark Twain, kodanikunimega Samuel Clemens, sai San Franciscos sõbraks Tom Sawyeri nimelise tuletõrjujaga, kirjutab Daily Mail.

Just see karm mees andis kirjanikule inspiratsiooni loomaks USA lõunaosariikide seikluslikku poissi Tom Sawyerit.

Twain ja Sawyer kogesid koos üsna palju seiklusi, mängides Nevadas hasartmänge ning külastades peaaegu kõiki San Francisco kõrtse.

Tom Sawyer sündis New Yorgis Brooklynis ning kolis siis Californiasse, kus ta töötas tuletõrjuja, politseiniku ja tollitöötajana.

Sawyeril ja Twainil oli sarnaseid kogemusi aurulaevadega. Enne läände minekut päästis Sawyer 90 inimest laevavrakilt.

Twainile avaldas Sawyeri kangelaslikkus muljet, kuna kirjaniku vend töötas ka aurulaeval ning hukkus tuleõnnetuses.

Kahest mehest said sõbrad 1863. aastal, kui nad kohtusid Nevadas Virginia Citys. Twain töötas seal siis ajakirjanikuna.

Pärast San Franciscosse tagasi pöördumist olevat kirjanik teatanud, et kavatseb kirjutada raamatu, milles ta sõber Sawyer on peategelane.

«Tom, kavatsen kirjutada raamatu poisist. Tom, temast saab selline poiss, nagu sina seda kunagi olid,» meenutas Sawyer 1876. aastal antud intervjuus.

Sawyer oli nõus oma nime kasutamisega, kuid hoiatas Twaini, et see tema nime ei rikuks.

Lisaks alkoholitarbimisele sidus mehi ka kirg lugude jutustamise vastu. Sawyeri sõnul olid anekdootlikud lood ta lapsepõlvest Twainile Tom Sawyeri tegelaskuju ja seikluste loomisel aluseks.

Twain ütles ise hiljem, et Tom Sawyer on kokku pandud kolmest karakterist: John B. Briggsist, William Bowenist ja temast endast.

Alaloolised ülestähendused on näidanud, et tuletõrjuja Sawyer võis olla neljas karakter, kelle mõju Tom Sawyeri loomisele oli kõige suurem.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles