Psychoterror hoiatab: Chaos City on tagasi

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psychoterror
XX 
(ise välja antud)
Psychoterror XX (ise välja antud) Foto: Repro

Punklegend Psychoterror annab uuesti välja oma klassikalise albumi «Chaos City» aastast 1996.

Bänd taasesitleb karjääri kõige ühiskonnakriitilisemat albumit selle esmakordse täismahus ettekandega 4. oktoobril Tallinnas Von Krahli teatri baaris.

«Ajalehest sa teada saad, eilsed kusipead on ikka veel troonil. Keegi edukas ärimees on annetand viis krooni,» salvas solist Freddy tollal. Ning ega vahepeal suurt muud polegi juhtunud, vaid viiest kroonist on saaanud viis eurot.

«Chaos City erines Psychoterrori esimesest kahest kassetist konkreetsema ja kvaliteetsema kõla poolest. Mõned Freddy komponeeritud ingliskeelsed palad olid eelmänguks järgnevate kassettide «Waste and Insanity» ja «Cheap Holidays» raskepärasemale stiilile,» selgitab Psychoterrori teine tugisammas, praegune bassist ja tollane kitarrist Lauri Leis ehk Uims «Chaos City» tähendust bändile. Ta täpsustab, et albumi salvestamiseks kulus Linnahalli stuudios kolm või neli ööd ning nii palju kitarripartiisid - kokku umbes kuuskümmend - pole ta hiljem või varem kordagi ühegi albumi jaoks sisse mänginud. Plaadi helirežissööriks oli Propelleri liige Peeter Määrits.

«Chaos City» tuntuimaks looks on ajaga osutunud igihaljas «Ära maksa maksu». Pala lüürikas tabas Freddy midagi sügavamat kui 90ndate kauboikapitalismi eripärasid: «On võimul libekeelsed härrad, on võimul saagiahned pekid. Kas sa ei ole rahul? Kas lääne elu ei meki? Targutajad kusipead sinu kulul elavad! Mis sa enam nutad? Ise valisid ju nad!»

Uims meenutab, et algselt vaid kassetil ilmunud album avas Psychoterrori jaoks omajagu uksi: «Levitasime kassetti oma esimesel Saksamaa-tuuril, mille sõbrad meile korraldasid. Mõned «Chaos City» palad sattusid nii ka rahvusvahelistele kogumikele. Läbi ühe sellise plaadi tekkis meil sõpru Venemaal, kes meile aastaid hiljem seal esinemisi korraldasid.»

Mullu 20. sünnipäeva pidanud ning üheksanda stuudioplaadi «XX» avaldanud Psychoterror on korra varemgi vana kulda väisanud. Suvel 2010 kanti Von Krahlis ette läbimurdealbum «Viva la Revolucion» aastast 1995. Nüüd on järg «Chaos City» käes. Miks? «Põnev on seda materjali praegu taasavastada, mitmeid lugusid pole me kunagi varem kontserdil esitanud. Naljakas on ka, sest nii tempokaid palasid meie viimastel plaatidel ei leidu,» muheleb Uims.

«Chaos City» taasesitluspidu toimub neljapäeval 4. oktoobril algusega kell 21.00 Tallinnas Von Krahli teatri baaris. Plaadimuusika eest hoolitseb Lauri Leisi kaassaatejuht Mart Niineste Raadio 2-e saatest Punkpolitsei. «Chaos City» taasesitluskontsert on osa Von Krahli 20. sünnipäeva tähistamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles