Homme algaval Stalker Festivalil muutub Kultuurikatel seikluslikuks jõujaamaks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: promo

Festivali peakunstnik Marit Ilison loob Kultuurikatla erinevatesse ruumidesse kohaspetsiifilised installatsioonid, mis koos muusikaga pakuvad festivali külastajale uudse tajukogemuse vanas elektrijaamas, mis peale festivali suureks ümberehituseks oma uksed publikule sulgeb.

Stalker Festivali kunstilise juhi Aivar Tõnso kutsel tuli visuaalkontseptsiooni ja kunstnike kaasamist konsulteerima kuraator Maria Arusoo.

«Kuna Stalker festival pakkus välja Eestis nii harva ettetuleva võimaluse luua suuremõõtmelisi valgus- ja ruumiinstallatsioone, siis otsustasin projekti kutsuda Marit Ilisoni, kes on oma eelneva loominguga katsetanud nii galeriides, festivalidel kui ma moelavadel. Ma usun, et tema multidistsiplinaarne taust, aitab tal eriti hästi tajuda ka Stalker festivali keskkonda,» selgitab Maria Arusoo.

Marit Ilison loob Stalker festivali jaoks kohaspetsiifilised ruumiinstallatsioonid, mis mängivad Kultuurikatla eripärase arhitektoonikaga. Stalker festivali raames saab näha tantsuperformance’it Lúmine ning esiettekandele tuleb performance «Paperstalkers».

Visuaalse ruumikontseptsiooni loomise aluseks on Tarkovski Stalkeri lugu ja selle võtmestseen tsooni sisenemisest, mis filmiti Kultuurikatlas. Ruumilahendused juhivad seikluslikku uue otsijat tema rännakul jõujaamas.

Kogu visuaalkontseptsiooni eesmärgiks ei ole konkureerida festivali muusikaliselahendusega, vaid luua niidistik, mis hoiab koos eri esinejaid, külastajaid ja toob välja Kultuurikatla imelised ja inspireerivaid ruumid uues valguses. Kuivõrd kontserdite rõhuasetus on lavadel, siis visuaalkontseptsioon on «laotunud» laialt ruumidesse - põrandatele, seintele, laealustesse ja kaugetesse nurkadesse. Kõige selle eesmärk on näidata Kultuurikatla ruumide eriilmelisust.

Kuraatori soov on luua tervikkeskond, kus kunstnikul on totaalne vabadus luua spetsiaalsed teosed just Stalker festivaliks. Seega, mitte tekitada eraldi «nurgakesi» kunsti eri alaliikidele, vaid pigem luua nende jaoks ühtne keskkond, platvorm kus nad elavad hoopis uues pingestatuses.

Marit Ilison on vabakutseline moekunstnik, kes tegutseb ka installatiivse kunsti väljal ning on Eesti Kunstiakadeemia õppejõud. Ta lõpetas 2008. aastal EKA moedisaini magistriõppe ja on end täiendanud Londonis, Kopenhaagenis, Antwerpenis ja Pariisis ning töötanud vabakutselise disainerina Berliinis.

Suurest kirest kontseptsioonide, konstrueerimise, inimeksistentsi ning taju- ja meelepetete vastu põimuvad Mariti  loomingus keerukad mõttelõngad, esteetilist naudingut pakkuv vorm ning tihtipeale suuremahuline ja aeganõudev tehniline teostus. Mariti rahvusvaheliselt tunnustatud ruumispetsiifilisi ja kontseptuaalseid moeprojekte on teiste seas ära märkinud ja kajastanud disainiguru Li Edelkoort, Vogue Italia, It’s Nice That ja VICE Magazine ajakirjad ning trendiennustusleht Stylus.com.

Marit on oma projekte esitlenud muu hulgas BIO EST festivalil New Yorgis, Londoni moenädalal ning viimati Helsingis maailma Disainipealinnas. Hetkel tegeleb ta isiklike kontseptuaalsete ruumi- ja moekunstiprojektidega ning on ansambli «Väljasõit rohelisse» liige.

Maria Arusoo on kunstnik- kuraator ja Eesti kunstiakadeemia õppejõud. Arusoo kaitses oma magistrikraadi kaasaja kunsti teooria alal Londonis Goldsmiths College's. Oma loomingus on ta huvitatud kontseptuaalsetest ruumipraktikatest, mis mõtestavad ümber binaarset suhet vaataja ja keskonna vahel.

Ta on teinud kaastööd nii kohalikule kui rahvusvahelisele kunstimeediale ning selle aasta maist asus tööle Kaasaja Kunsti Eesti Keskuse projektijuht-kuraatorina. Maria Arusoo pälvis 2011 Kultuurkapitali Kujutava- ja rakenduskunsti aastapreemia rahvusvahelise kuraatoridebüüdi eest oma näitusega Continuum_the Perception Zone.

Stalker Festivali piletid on müügis Piletilevis 6 eurot, 8 eurot, festivali kahe päeva pass 12 eurot. Piletid kohapeal 8 eurot ja 10 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles