Taani spermadoonor andis geneetilise haiguse edasi viiele lapsele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani spermadoonor andis geneetilise haiguse edasi viiele lapsele
Taani spermadoonor andis geneetilise haiguse edasi viiele lapsele Foto: SCANPIX

Taani spermadoonor andis raske geneetilise haiguse edasi oma viiele järglasele, kuna viljakuskliiniku proovid ei näidanud, et tal see haigus on.

Doonor 7042 annetas oma spermat Kopenhaageni Nordisk Cryobank kliinikule, kirjutab The Telegraph.

Mees andis osale järglastest edasi ka perfieerse neurofibromatoosi ehk von Recklinghauseni tõve. Tegemist on ühe sagedasema päriliku haigusega.

Selle haiguse saanud laste vanemad kavatsevad kohtusse minna.

2009. aasta juunis teatati spermapangale, et üks selle mehe lastest põeb geneetilist haigust. Hiljem paljastus veel neli last, kellel see haigus on.

«Meie arstid ja geneetikud uurisid juhtumit, kuid ei saanud kinnitust, et just selle isiku spermaga anti haigus edasi. Me ei loobu doonor 7042 sperma kasutamisest,» sõnas viljakuskliiniku juht Peter Bower.

Neurofibromatoos on pärilik haigus, mille puhul on tegemist geeni kahjustusega 17. või 22. kromosoomis. Tekivad neurofibroomid, mis koosnevad närvi- ja sidekoest ning kujutavad endast väikest sõlmjat kasvajat. Need võivad tekkida mitmetes elundites.

Taani spermadoonori 43 lapsest 18 on Rootsis ja Norras.

Taani meditsiinikomisjoni juht Anne-Marie Vangsted sõnas, et Nordisk Cryobank tegutses valesti, et ei eemaldanud  viljastamiseks kasutatava sperma seast geneetilise haigusega mehe spermat.

Taanis hakkab kehtima uus seadus, mis kehtestab, et ühe spermadoonori spermaga saab maksimaalselt rasestada 12 naist. Kui doonorilt leitakse mingi haigus, siis ta sperma kasutamisest loobutakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles