Venemaa loomaaias sündis liliger

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liliger Kiara
Liliger Kiara Foto: SCANPIX

Varasemast on teada juhtumeid, kus isane lõvi ja  emane tiiger on järglase  - liigeri – saanud.

Venemaal Novosibirskis asuvas loomaaias aga said poja emane liiger ja isane lõvi ning seda järglast kutsutakse liliger, kirjutab National Geographic.

Üks kuu tagasi sündinud emasloom on maailmas ainus liliger. Ta sai nimeks Kiara.

Loomakaitsjate sõnul võivad kaslaste vahelised järglaste saamised ebatavalised, sest tegemist on vangistuses sündinud esinejatega, keda looduses ei ole.

Looduses elavad lõvid ja tiigrid geograafiliselt eraldatult. Samuti on käitumis- ja paaritumismehhanismid, mis takistavad looduses sellel kahel liigil paaritumast.

«Kui isane tiiger püüab paarituda emase lõviga, siis on üsna kindel, et teised lõvid ei lase seda. Sama kehtib ka siis, kui isane lõvi püüab paarituda emase tiigriga,» selgitas USA Minnesota ülikooli lõvide uurimiskeskuse juht Craig Packer.

Kuid vangistuses elavad erineva liigi kaslased võivad kunstliku viljastamise abil järglasi saada.

«Lõvid ja tiigrid eraldusid seitse miljonit aastat tagasi, samas on nad ikka nii lähedalt sugulased, et võivad hübriide saada,» selgitas Packer.

Kui Kiara sarnased liligerid elaksid looduses, siis oleksid nad väga segaverelised.

«Lõvid on oma loomuselt väga seltsivad ja koostööaltid. Tiigrid seevastu hoiavad omaette ja tegutsevad üksinda,» jätkas uurija.

Packeri sõnul ei ole loomade säilimise seisukohast erinevate kaslasliikide ja nende hübriidide omavaheline ristamine otstarbekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles