Naised peavad paastumaarjapäeva

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaal on paastumaarjapäeva pühitsetud varemgi. Pildil on päeva tähistamine Abja kultuurimajas.
Viljandimaal on paastumaarjapäeva pühitsetud varemgi. Pildil on päeva tähistamine Abja kultuurimajas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval, 25. märtsi varahommikul on naised oodatud Viljandi pärimusmuusika aita ja Tartu külje alla Eesti Põllumajandusmuuseumi õuele paastumaarjapäeva tähistama ja naiseks olemist pühitsema.

Eesti pärimusmuusika keskuse avalike suhete juhi Katre Ratassepa jutu järgi on paastumaarjapäev rahvakalendris üks olulisemaid kevadisi pühi, mis tähistab kevadiste tööde ja elurütmi algust.

"Et tegemist on naistepühaga, on varahommikune paastumaarjapäeva kontsert mõeldud osasaamiseks vaid naistele," rääkis Ratassepp. "Kontserdil laulavad samuti ainult naised."

Kl 7 Viljandi Pärimusmuusika aidas algaval üritusel vahetatakse laulu ja jutu kaudu iidseid ja tänapäevaseid tarkusi, üheskoos juuakse maarjapuna, maitstakse pannkooki ja karaskit.

Kontserdile eelneb päikesetervitus Viljandi lossimägedes.

Paastumaarja päeva peetakse ka Tartu külje all asuvas Põllumajandusmuuseumis.

Muuseumi programmi- ja teabejuhi Jürgen Ojamaa teatel algab päeva tähistamine kl 5.38 muuseumi oja sillal.

"Ühiselt kiigume, vaatame päikese tõusu, laulame regilaule ja sööme pannkooke," rääkis Ojamaa. "Pähe tuleks panna valge rätik ja taskusse pista pael soovi puule. Oodatud on kõik suured ja väikesed naised!"

Rannus öeldi paastumaarjapäeva kohta, et maarjapäevän juvvas enne päivä maarjapäevä puna, sis saesab terve aasta ilus. Suure-Jaanis aga räägiti, et maarjapäeva varahommikul peab viinaga suud pesema, siis seisab inimene hästi punane ja ilus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles