Eile jagati 2012. aasta nalja-Nobeleid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli auhinna laureaadid Eric Maskin, Rich Roberts ja Dudley Herschbach Ig Nobeli auhinnagalal
Nobeli auhinna laureaadid Eric Maskin, Rich Roberts ja Dudley Herschbach Ig Nobeli auhinnagalal Foto: SCANPIX

USA Harvardi ülikool kuulutas eile välja selle aasta nalja- ehk Ig Nobelid, mis on Nobeli preemia paroodiavariant.

Nende andjate sõnul peaks selline preemia inimesi naerma, kuid samas ka mõtlema panema, kirjutab foxnews.com.  

Ig Nobeleid jagab Harvardi ülikooli teadushuumori ajakiri Annals of Improbable Research.

Ig Nobelite jagamise tseremooniameistri Marc Abrahamsi sõnul on preemia saanud teadustööde teemadeks näiteks juuksed, kohvi ja kala aju.

Nalja Nobelite jagamisel osales viis päris Nobelit saanud teadlast, kes eile toimunud tseremoonial auhinnad üle andsid.

Need olid 1986. aastal Nobeli keemiapreemia saanud Dudley Herschbach, 1993. aasta meditsiini Nobeli saanud Rich Roberts, 2005. aastal füüsika Nobeli saanud Roy Glauber, 2009. aastal meditsiini Nobeli saanud Jack Szostak ning 2007. aastal majanduse Nobeli saanud Eric Maskin.

2012. aasta Ig Nobeli saajad on:

Füsioloogia auhind läks Hollandist pärit Anita Eerlandile ja Rolf Zwaanile ning Peruust pärit Tulio Guadalupe`ile, kelle uuring kandis pealkirja « Leaning to the Left Makes the Eiffel Tower Seem Smaller» (Vasakule kallutamine aitab Effeli torni näha väiksemana).

Rahuauhind anti Venemaa firmale SKN, mis valmistas kasutatud laskemoonast teemante.

Akustikaauhinna said kaks jaapanlast, Kazutaka Kurihara ja Koji Tsukada, kes lõid masina SpeechJammer. Selle abil on võimalik kõne aeglustada ning rääkija kuuleb enda öeldut viivitusega.

Neuroteaduse auhind anti USA teadlastele Craig Benettile, Abigail Bairdile, Michael Millerile ja George Wolfordile, kes tegid aju-uurimise, kasutades keerukaid instrumente ja lihtsat statistikat. Nad nägid ajutegevust erinevatel elusolenditel, isegi surnud lõhekalal.

Keemiaauhinna sai Rootsi uurija Johan Pettersson,  kes uuris, miks mõnedel Rootsi Anderslövi majade elanike juuksed muutusid roheliseks.

Kirjandusauhind anti USA kongressile alluvale auditi- ja hindamisametile, kes näitas, kuidas raportitest raporteerida.

Füüsikaauhinna said USA teadlased Joseph Keller ja Raymond Goldstein ning britid Patrick Warren ja Robin Ball, kes uurisid kuidas liiguvad juuksed, kui need on hobusesabas.

Dünaamikaauhind läks ameeriklastele Ruslan Kretšetnikovile ja Hans Mayerile, kes uurisid, mis juhtub siis, kui isik liigub kohvi täis kohvitassiga.

Anatoomiaauhinna said hollandalne Frans de Wall ja ameeriklanna Jennifer Pokorny, kelle uuring näitas, et šimpansid on võimelised kaaslasi ära tundma vaid selle järgi, kui näevad nende tagumikust fotot.

Meditsiiniauhind anti Prantsuse teadlastele Emmanuel Ben-Soussanile ja Michel Antoinettile kes uurisid, kuidas arstid saaksid koloskoopiat teha nii, et patsiendi plahvatamise võimalus oleks minimaalne.

Koloskoopia uuringus viiakse patsiendile päraku kaudu soolde koloskoop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles