Viljandis kõlavad kitarrid

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kitarrimuusika legend Heiki Mätlik annab Viljandi kitarrifestivalil kesköökontserdi, kus mängib oma kitarrikavade lisalugusid.
Eesti kitarrimuusika legend Heiki Mätlik annab Viljandi kitarrifestivalil kesköökontserdi, kus mängib oma kitarrikavade lisalugusid. Foto: Merike Lill

Viiendat korda toimuv Viljandi kitarrifestival toob kokku muusikud Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Ameerika Ühendriikidest ja Brasiiliast. Nädala jooksul toimub 12 kontserti, lisaks õpitoad, kitarrimeistrite päev ja noore kitarrimängija preemia üleandmine.

Muusikute Ain Agana, Robert Jürjendali ja Aleksei Saksi algatatud festivali põhieesmärke on arendada rahvusvahelist kitarriõppealast koostööd, suur osa on eelkõige tudengitele suunatud töötubadel. Aastate jooksul on välja kujunenud tava, et festivalinädala esimene pool on pühendatud Eesti ja Euroopa kõrgkoolidest kutsutud tudengitele, teine pool aga Eesti ja välismaa muusikutele.

Üks tänavuse festivali peaesinejaid on Soome kitarrivirtuoos Teemu Viinikainen, keda on nimetatud üheks maailma kahekümnest parimast džässkitarristist. Viljandis esineb ta oma trioga.

Koos Villu Veskiga esineb reedel Pärimusmuusika Aidas Brasiilia kitarrist Lupa Santiago, kes on kandideerinud Ladina Grammyle ja lisaks musitseerimisele tegutseb aktiivselt ka muusikahariduse valdkonnas.

Vokaal-kitarriduos Sonic Sounds aastaid igasuguseid heli tekitamise võimalusi avastanud Norra kitarrist ja helilooja Rune Mandelid on džässmuusik, kes aga stiilipiiridest tihti eriti kinni ei taha pidada. Tema esinemine Viljandi Jaani kirikus ühendab improvisatsiooni valmislugudega.

Välisesinejate nimekirjas säravad ka Lage Lund Trio (USA) ja The Fusion Bag (Rootsi). Riigipiire ületav kooslus on Eesti-Soome septett GuitArte, milles on jõud ühendanud lausa kolm bändi.

Üheks festivali tippsündmuseks on ka reede südaööl toimuv Heiki Mätliku öökontsert Viljandi vanas veetornis. Kesköökontserdi kava koosneb aastakümnete jooksul soolokontsertidel Euroopas, Austraalias, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis ja Argentinas mängitud lisapaladest.

Kitarrifestivalil on haruldane võimalus näha ja kuulda kitarrimuusikat esitamas ka professionaalseid näitlejaid. Koostööprojektis Weekend Guitar Trio & Eesti Draamateatri kitarristid astuvad kitarriga lavale teiste seas näiteks ka Mait Malmsten, Märt Avandi ja Margus Prangel.

Festivalil esinevad artistid nii Eestist kui ka välismaalt juhendavad ka töötube, mis korraldajate hinnangul on eelmistel aastatel andnud ning annavad ka tänavu Eesti noortele kitarristidele ainulaadse võimaluse õppida oma ala parimatelt kitarrivirtuoosidelt. Töötoad kulmineeruvad osalevate tudengite sooloesinemiste ja festivali kitarriorkestri esinemisega.

Festivalinädalal toimub juba traditsiooniks saanud kitarrimeistrite päev, kus Eesti pillimeistrid näitavad oma uusi instrumente ja annavad nõu, kuidas oma pilli eest hoolt kanda.

Festival jätkab ka traditsiooni anda välja iga-aastast Tiit Pauluse nimelist noore kitarrimängija preemiat, mis aitab ühel silmapaistval Eesti noorel talendil ennast kitarriõpingute alal täiendada. Eelmistel aastatel on selle tiitli pälvinud Virgo Sillamaa, Erki Pärnoja, Laur Joa­mets ja Martin Matt.

Viljandi kitarrifestival

•    18.–22. septembril Viljandis (Pärimusmuusika Aidas, kultuurimajas, nukuteatris ja Jaani kirikus) ning Kuressaare Jazziklubis.

•    12 kontserti, esinejad Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Ameerika Ühendriikidest ja Brasiiliast. Esinejate seas Teemu Viinikainen Trio, Lupa Santiago, Villu Veski, Rune Mandelid, Weekend Guitar Trio & Eesti Draamateatri kitarristid jpt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles