«Star Treki» valgusest kiiremini sõitev kosmoselaev on võimalik?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Star Treki» valgusest kiiremini sõitev kosmoselaev on võimalik?
«Star Treki» valgusest kiiremini sõitev kosmoselaev on võimalik? Foto: Youtube

Menukas ulmesarjas «Star Trek» nähtud valgusest kiiremini sõitvad kosmosealused ei pruugi teadlaste sõnul vaid ulme olla.

Tähtedevahelisest kosmoselennust ning seda võimaldavatest sõidukitest räägiti sümpoosionil «100 Years Starship», edastab foxnews.com.

Ettekande teinute sõnul on sarjas «Star Trek» nähtud aluste loomine seni  vaid teoorias võimalik, kuid tulevikus võivad need täiesti olemas olla.

Mehhiko füüsik Miguel Alcubierre käis tähtedevahelise lennu teooria välja 1994. aastal. Edasised uuringud näitasid, et sellised sõidukid kulutaksid utoopiliselt palju energiat.

Asja edasi uurinud füüsikute sõnul võib valgusest kiiremini liikuvatele kosmosealustele teha muudatusi ja täiustusi, mis võimaldavad alust sõita märgatavalt väiksema energiakuluga.

Alcubierre valgusest kiiremini sõitev alus oleks jalgpalli kujuline ning seda ümbritseks lai lame rõngas. Selline rõngas aitaks alusel kosmost läbida väga suurel kiirusel.

Alus saavutaks kiiruse, mis oleks valguse kiirusega võrreldes kümnekordne.

See teema pakub huvi ka NASA teadlasele Harold White`ile.

White`i arvutused näitasid, et valgusest kiiremini sõitev alus ei pruugi palju energiat vajada, kui selle ümber olev rõngas ei oleks lame, vaid sõõrikut meenutav.

White ja ta kolleegid on alustanud valgusest kiiremini sõitva kosmosealuse loomise uuringut sellega, et nad tegid laseri, mis on sellise aluse mikroversioon.

White`i sõnul on nad alles väga alguses ning laseri puhul on tegemist paljulubava esmase sammuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles