Sügamine lülitab ebameeldivate tunnete keskuse ajus välja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peasügamine
Peasügamine Foto: AP / Scanpix

USA Põhja-Carolina Wake Foresti ülikooli uurijate sõnul lülitab sügamine ebameeldivate tunnete ja mõtetega tegeleva keskuse ajus välja.

Dermatoloog Gil Yosipovitchi arvates oli nende uuring esimene, mis tõestas, et kratsimine aitab sügelemist leevendada, kirjutab Sciencedaily.

Yosipovitch ja ta kolleegid uurisid, mis toimub ajus siis, kui inimene ennast sügab.  

Uuringus kasutati magnetresonantsi, vaatlemaks, millised osad ajus sügamise ajal aktiviseeruvad ja millised vähemaktiivsed on.  

Uuringus sügati 13 terve katsealuse parema jalasääre alumist osa pehme harjaga viie minuti jooksul 30 sekundiliste intervallidega.

Uuringu tulemused näitasid, et katsealustel vähenes ajutegevus aju neis piirkondades, mis tegelevad ebameeldivate tunnetega.

«On võimalik, et sügamine lülitab välja ebameeldivate tunnetega seotud emotsionaalsed komponendid, tuues samas leevendust,» lisas Yosipovitch.

Teadlase sõnul pole nende uuring lõplik, sest katset ei tehtud tegeliku sügelemise tingimustes, vaid sügelemistunne oli kunstlikult esile kutsutud.

«Kuid saime ülevaate, mis toimub sügelemistunde ajal ajus. Edaspidised samalaadsed uuringud võivad aidata leida kroonilist sügelust tekitavatele haigustele raviviise,» laususid uuringu teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles