Loomasõnnik vähendab kopsuvähki haigestumise riski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha rohkem lehmi viiakse lihakombinaati.
Üha rohkem lehmi viiakse lihakombinaati. Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul aitab loomasõnnik alandada kopsuvähki haigestumise riski.

Uurijad jätkasid, et loomakasvatajatel esineb ülejäänud elanikkonnaga võrreldes viis korda vähem kopsuvähki haigestumist, kirjutab New Scientist.

Uuring paljastas, et farmerid hingavad sisse kuivanud loomasõnniku mikro osi ja sõnnikul tekkinud baktereid.

«Täiskasvanutel, kes puutuvad tavapärasest rohkem kokku mikroobide ja bakteritega, tekib organismis tugevam kaitse igasuguste kahjulike mikroorganismide suhtes,» laususid uurijad.

Teadlaste arvates elavad tänapäeva inimesed liiga puhtas ja mikroobidevabas keskkonnas.

«See aga võib nõrgendada nende organismi. Haigusetekitajatest vaba keskkond võib olla ka üheks põhjuseks, miks inimestel on nõrgem tervis ja miks neil näiteks vähirakud vohama hakkavad,» laususid teadlased.

Nad jätkasid, et pidev kokkupuude  mikroobidega tugevdab immuunsüsteemi ja samas aitab ennetada teatud haigustesse, kaasa arvatud ka vähk, haigestumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles