Pärnu Ülejõe kooli direktor: ristimises osalemine peab olema vabatahtlik

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rebaste ristimisest Lähte Ühisgümnaasiumis, Pärnu Koidula Gümnaasiumis ja Pärnu Ülejõe Gümnaasiumis Postimehe toimetuseni jõudnud pildid, millel aluspesus kümnendikud poseerisid, andis põhjuse küsida kommentaari ka koolijuhtidelt. Toimetuse küsimustele vastab Pärnu Ülejõe Gümnaasiumi direktor Margus Veri.

Mida arvate rebaste ristimise traditsioonist?

Rebaste ristimine gümnaasiumis on noorte poolt oodatud ettevõtmine. Õpilasomavalitsus on seda üritust aastaid (aastakümneid) korraldanud ja on välja kujunenud traditsioonid, mida järgitakse.

Näiteks eelneb ristimispäevale «rebaste pugemise nädal», kus 10. klassi õpilased panevad  koolimaja seintele 12. klassi ülistavaid plakateid, teevad kingitusi jne. «Pugemisnädala» võitja klass saab ise gümnaasiumi lõpus uusi kümnendikke ristida.

Hämmastav on see, kui tõsiselt 10. klassi õpilased sellesse nädalasse suhtuvad. Mina, täiskasvanuna arvan, et see üritus võiks olla kultuursem ja leebem, aga noored ise, just need ristitavad, soovivad just välja kujunenud formaati, millest ei puudu ka rebaste mäkerdamine.

Üks oluline minu nõudmine on see, et taolistel üritustel osalemine on vabatahtlik ja mitte kellegi inimväärikust ei tohi alandada. Ristitavad peavad eelnevalt teadma, mida nendega plaanitakse teha ja on vastavalt riietatud.

Kas noored on traditsiooni kuritarvitanud?

Ei tea, et oleks. Ma ei mäleta, et keegi lastest või lastevanematest oleks kaevanud.

Mis võiks jääda rebaste ristimise piiriks?

Ristimine peab olema vabatahtlik, mitteosalemine ei ole halvustatav, ristimine ei tohi ohustada tervist ja alandada inimväärikust.

Kas olete kooli poolt andnud juhiseid õpilastele, mis ristimistel sobilik pole?

Jah, teen seda igal aastal ja taoliste ürituste vastutuse olen delegeerinud enda asetäitjale noorsootööalal (huvijuht).

Kuidas kommenteerite rebaste ristimisel tehtud fotosid?

Need fotod on tehtud rebaste ristimisele eelnenud 10. klasside tutvumisõhtul- ristimine on toimumata. See on traditsiooniline üritus, kus 11. klass organiseerib 10. klassi õpilastele spordivõistlusi ja mänge, mis on pigem lõbusad kui tõsist pingutust nõudva. Neid fotosid nähes olen veendunud, et taolised mängud, kus õpilased peavad riietest keti tegema ja võidab see, kes pikema teeb, ei peaks tulevikus kavas olema, sest noorte hasart ja võidujanu võivad viia kohatute tegudeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles