Telesaade: Lihavõttesaare moai kujud on tulnukate tehtud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõttesaare moai kujud
Lihavõttesaare moai kujud Foto: SCANPIX

Briti telesaates «Wild Pacific» käidi välja väide, et selle saare kuulsad monoliitkujud ehk moai`d on loodud või lastud teha tulnukate poolt.

Saates esitati küsimus, kas «Lihavõttesaare moai kujud on viide kunagisele tulnukate tsivilisatsioonile?», kirjutab Discovery News.

Saatejuhi Mike Rowe`i sõnul on Vaikses ookeanis asuval Lihavõttesaarel veel mõistatusi, millele ei ole seni vastust leitud.

Spekulatsioon, et kauges minevikus külastasid Maa iidseid tsivilisatsioone tulnukad, on aastakümneid vana.

Selle üks tuntumaid populariseerijaid on Erich von Däniken, kelle raamat «Chariots of the Gods? Unsolved Mysteries of the Past» on väga populaarne.

Von Dänikeni teooria kohaselt ei olnud Vana-Egiptuse elanikel intelligentsust ega tööriistu, loomaks Giza püramiide.

Sama väide on välja käidud ka Kesk-Ameerikas asuvate maiade püramiidide ning Peruus asuvate müstiliste Nazca jooniste kohta.

Teadlased on püüdnud ja püüavad siiani von Dänikeni teooriaid ümber lükata.

Saates «Wild Pacific» tõdeti samas, et neid suuri kujusid ei saadud tuua sadade kilomeetrite kauguselt üle ookeani.

Moai kujud on  valmistatud tuffist, mis on kõvastunud vulkaaniline tuhk. Lihavõttesaarel leidub tuffi, kuna seal asub kustunud vulkaan Rano Raraku.

National Geographic tegi sel kevadel katse, kuidas neid suuri kujusid võidi ühest paigast teise liigutada. Selleks olevat kasutatud puidust rullikuid ning köisi.

Teadlaste arvates ei loonud neid kujusid tulnukad ning need ei valminud tulnukate abil. Samas aga on ikkagi õhus küsimus, et miks need ikkagi loodi.

Arheoloogid on välja pakkunud, et iga Lihavõttesaare moai´d kujutavad suguvõsa või klanni surnud juhte.

Lihavõttesaare algsed elanikud, kes need kujud tegid hävitasid oma tsivilisatsiooni ise. Põhjuseks võisid olla sõjad, haigused, maa valeti harimine ning ka orjandus.

Saate «Wild Pacific» tegijate sõnul seostatakse iidseid kultuure tihtipeale tulnukatega, kuid mitte kuskilt ei ole leitud kindlaid tõendeid, et mingid väga arenenud tsivilisatsioonid teistelt planeetidelt on kunagi Maad külastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles