USA sõduri parimaks sõbraks saab AlphaDog

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõduri parimaks sõbraks saab AlphaDog
USA sõduri parimaks sõbraks saab AlphaDog Foto: Youtube

USA sõdurid saavad lähitulevikus uue parima sõbra, kelleks on robotkoer LS 3 alias AlphaDog.

Sõjaväeinsenerid tutvustasid neljajalgset robotkoera sel nädalal, edastab Daily Mail.

Tegemist on firma Boston Dynamics loodud robotioga, mis on võimeline liikuma järjest 32 kilomeetrit ning kandma üle 180 kilogrammi varustust.

Selle firma teine robot, hüüdnimega Gepard, püstitas hiljuti jooksurekordi, liikudes kiiremini kui maailma esisprinter Usain Bolt.

«LS3 on väga mobiilne, poolautomaatsete jalgadega robotkoer, mis on võimeline kandma suurt raskust keerulisel maastikul. See robotkoer käitub nagu vastava treeningu saanud koer, samas on ta nagu pakikandja muul,» selgitasid insenerid.

See robotkoer anti katsetamiseks merejalaväelastele.

Samuti kahandati enne katsetada andmist selle roboti poolt tekitatavat müra.

«LS3 on varasemaga võrreldes kümme korda vaiksem. Sõdurid saavad temaga koos olles vestelda, ilma et robotimüra vestlust segaks,» selitasid insenerid.

Asjatundjate kinnitusel suudab AlphaDog joosta ka karmil kivisel maastikul. Robotkoeral on tugevad sensoritega jäsemed. Kui «loom» peaks ümber kukkuma, siis tõuseb ta automaatselt uuesti jalgadele ning liigub edasi.

«Koera» katsetamise uus etapp algab selle aasta detsembris, kui merejalaväelased võtavad ta kaasa metsatreeningutele Virginias ning kõrbetreeningutele Californias.

Katsetamine kestab kaks aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles