Verni Leivak: intriige täis õudukas

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader põnevussarjast Süvahavva
Kaader põnevussarjast Süvahavva Foto: Kanal 2

Eile õhtul Kanal 2 ekraanile jõudnud müstilise põnevussarja «Süvahavva» esimene osa keerutas kokku hulgaliselt intriige – vahest ehk liigagi palju.

Müstika- ja õudussugemetega telelavastused pole Eesti teles tundmatud (näiteks meenub aastatetagune seriaal «Armastuse kahur»), ent nii stiilipuhast õudukat nagu «Süvahavva» pole meil varem päris kindlasti tehtud ega nähtud. Menukirjanik Indrek Hargla on produtsentide Ken Saani ja Ivo Uukkivi (nende koostöös sai ekraaniküpseks ka paljukiidetud ja -kirutud «Alpimaja») soovil kirja pannud arvukatest salapärastest vihjetest, kummalistest seikadest ja seletamatutest asjaoludest kubiseva loo.

Paraku on selle žanri suureks murelapseks – seda ka nn suures filmitööstuses – sellise originaalse loo väljamõtlemine, mille peale keegi kunagi varem pole tulnud. Nii tulebki «Süvahavvat» vaadates õudukafännidele kõik äraleierdatult tuttav ette: ääremaale suunduv perekond, kes loodab seal uut elu alustada; pahaendeline maja; noorim, ent tundlik pereliige, kes nähtamatute jõududega otsekohe kontakti saavutab; õnnetust ettekuulutav külahull; salapärane ruum, milleks seekord keldri asemel pööning; kadunud internet; näiva põhjuseta tiksuv kell; segane kompass; sünge joonistus; ilmselgelt kohutavat saladust varjav kohaliku võimu esindaja…  Justkui megamiks Stephen Kingi ainetel!

Ent on ka värskelt mõjuv element – arvuti, mis tänu peitmisele põlengus üsna vähe kannatada sai ja millest tegelased toimuvale mingisugustki selgitust loodavad leida. Loo teeb aga haruldaseks see, et tegevus hargneb Eestis. Mis sest, et võiks hargneda kus iganes.

Igatahes tundus, et seda kõike on reklaamidega segatult veidi enam kui 43 minuti kohta kuidagi liiga palju, kuigi süžeeliinid esialgu selgelt välja joonistuvad. Tekib lihtsalt kartus, mida ka «Alpimaja» juures kurdeti: et kui mõni osa vaatamata jääb, jäävad ka järgmised. Sest siis ei saa enam mitte millestki aru. Loodetavasti ma eksin.

Rõõmu teeb avaosa stiilipuhtus – megahittkomöödiana seda välja reklaamida ei saa ning kultusõudukaks nimetamisest on asi veel liialt lapsekingades. Peaosalisedki (Aarne Mägi, Katariina Unt) teevad tublit tööd, kusjuures eriti väärib äramärkimist peretütar Arnika rollis nooruke Doris Tislar. Kõrvalosalistest jättis kustumatu mulje Mari Lill külahull Teelena, ent temale on värvikus juba rolli sisse kirjutatud.

Režissöör Rasmus Merivoo on oma varasemate teostega osale vaatajatest tuttav – tema stsenaristi- ja lavastajakäe all valmis ligi neli aastat tagasi (paraku väikest publikumenu nautinud) «Buratino» ning aastaid varem 11-osaline «Tulnukas», mis netis rohket populaarsust võitis.

«Süvahavva»

Kanal 2s teisipäevaõhtuti

Käsikiri Indrek Hargla

Lavastaja Rasmus Merivoo

Osades Katariina Unt, Aarne Mägi, Doris Tislar, Toomas Parra, Mari Lill, Mari-Liis Lill jpt

Produtsendid Ken Saan ja Ivo Uukkivi

Filmistuudio Kalevipojad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles