Juhid kasutavad aju efektiivsemalt kui alluvad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhid kasutavad aju efektiivsemalt kui alluvad
Juhid kasutavad aju efektiivsemalt kui alluvad Foto: SCANPIX

Teadlaste sõnul põhineb juhtimine aju võimalikult väheses kasutamises.

Saksamaa Jülichi uurimisinstituudi teadlased tegid katse, milles võrdlesid juhtide ja alluvate ajutööd, edastab Helsingin Sanomat.

Uurijad tahtsid kindlaks teha, kas ja kuidas erineb juhtide ja alluvate ajutöö otsustamisprotsessis.

Katses osales 44 juhti ja 82 alluvat, kellel ei olnud juhikogemust.

Teadlased uurisid ajutööd magnetresonantskuvamine (fMRI) seadme abil ajal kui katsealused tegelesid neile antud ülesandega.

Testis näidati katsealustele sadu sõnu, millest osa olid individualistlikud nagu «võim» või kollektiivsed nagu «harmoonia». Nad pidid valima kiiresti neile kõige enam meeldinud sõnad.

Pärast seda katset valiti välja 35 juhti ja 35 alluvat, kes eelistasid väga spetsiifilisi sõnu. Nende aju uuriti lähemalt.

Selle uuringu tulemused olid mõnevõrra üllatavad. Juhtide ajus leiti aktiivsuse kasvu vaid ajuosas, mis kannab nime sabatuum (nucleus caudatus). Seda osa seostatakse õppimise ja meeldejätmisega.

Alluvate aju-uuring näitas, et nad kasutasid aju laiemalt ning aktiivsus lisandus aju mitmes erinevas piirkonnas.

Saksa uurijate arvates näitas katse, et juhid kasutavad aju efektiivsemalt. Kuna juhid peavad pidevalt otsuseid langetama, siis nende otsustamisprotsess on kiirenenud ning automatiseerunud. Alluvad, kellel juhikogemused puuduvad, peavad otsuste langetamisel laskma käiku palju erinevaid ajuosi.

Saksamaal tehtud uuringut on kritiseeritud, et selles kasutati  liiga lihtsat uurimismeetodit.

Teadlased plaanivad selle tõttu uut uuringut, milles katsealused peavad tegelema märgatavalt keerukamate ülesannetega kui vaid sõnade valimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles