Festival toob maailma koju kätte

Tiina Sarv
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donagh Colemani film «Kivikarjamaad» räägib loo Himaalaja mägedes elavast nomaadiperekonnast ning perepoegadest, kes rändavad kodu ja kaugel asuva internaatkooli vahet.
Donagh Colemani film «Kivikarjamaad» räägib loo Himaalaja mägedes elavast nomaadiperekonnast ning perepoegadest, kes rändavad kodu ja kaugel asuva internaatkooli vahet. Foto: arhiiv

Järgmisel nädalal algava kuuenda Tartu visuaalkultuuri festivali «Maailmafilm» kavas on ligi viiskümmend filmi ning peale nende veel õpitoad, näitused ja muud säärasele peole kohased ettevõtmised.


Enne kui end Mark Soosaare festivali nooremaks vennaks nimetav Tartu filmipidu kinosaalidesse jõudis, lendas sealt esimene pääsuke ETV ekraanile: kolmapäeva hilisõhtul näidati sakslaste sisukat dokumentaalfilmi «Kaotajad ja võitjad».



Festivali läbiv teema on tänavu naised.



«Ekraanile tulevad karismaatilised naised, nii vanad kui noored, kes on segu tugevusest, tarkusest, veetlusest, aga ka haavatavusest, muredest ja julgusest tõele näkku vaadata. Mõnikord peegeldub nende silmist elukogemusest tulnud kurbus, kuid samamoodi ka tarkus, moraalsed tõekspidamised, erootiline kiirgus või vallatused ja huumorimeel,» seisab tutvustuses.



Festivali kolmest eriprogrammist esimene on pühendatud Colette Piault’le, kes on üks vanema põlvkonna tuntumaid antropoloogiliste filmide tegijaid Prantsusmaal.



Eesti dokumentalistika eriprogramm käsitleb tänavu oma 100. aastapäeva tähistavat Eesti Rahva Muuseumi ning selle filmistuudiot.



Kolmas on Tiibeti eriprogramm. Lhodak Gaden Dhonnyilingi budistliku kloostri mungad, kes 22. märtsil külastavad ka Viljandit, loovad 24.—28. märtsini Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas Ravibuda liivamandala ja tiibeti traditsioonilisi võiskulptuure ning esinevad loengute ja õpetustega. 25. märtsil on Sadamateatris rituaalsete tantsude etendus. Programm kulmineerub 29. märtsil Eesti Rahva Muuseumis tantristliku palveriitusega. Viimaks pühitakse liivamandala kokku ja puistatakse õnnistuste saatel Emajõkke.



25. märtsil kell 20 näidatakse Sadamateatris noore eesti režissööri Leeni Linna filmi «Sõnumitooja» Tiibeti pagulastest.



Festivali põhiprogramm algab esmaspäeval ja kestab seitse päeva. Filme näidatakse Sadamateatris ja Athenas. Päevased linastused on originaalkeeles, ingliskeelsete subtiitritega, õhtused eestikeelse tõlkega. Enne kella 17 algavatele seanssidele pääseb tasuta.



Festivali tegevjuht Taavi Tatsi nimetas «Maailmafilmi» maailmakodanike koolitajaks.


«See on rahvusvaheline festival, kus on kohal ka režissöörid. Athena kohvikus jookseb seesama pilt, mis kinosaalis. Seansile hilinejad saavad neid huvitavat filmi laenata videoteegist ja vaadata oma sülearvutist või üles pandud monitorilt,» rääkis ta.



Tatsi meelitas inimesi muu hulgas Athena pööningusaalis avatud lesukinno, kuhu võib tulla ka väikeste lastega. Seal ei kehti tavaline etikett, et saalis peab valitsema vaikus.



Piletid on saadaval. Tegevjuhi sõnul peaks varem ostma pileti «Kihnu pulma» esilinastusele, sest muidu võib ukse taha jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles