Maailma rikkaim naine nõuab palkade vähendamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gina Rinehart
Gina Rinehart Foto: SCANPIX

Maailma rikkaim naine, Austraalia kaevandusmagnaat Gina Rinehart tekitas selle nädala kolmapäeval peetud kõnega skandaali, öeldes et Austraalia kaevurite palku tuleks vähendada, sest siis oleksid nad võimelised konkureerima Aafrika kaevuritega, kes teenivad umbes kaks dollarit päevas.

Rineharti sõnul on Austraalia kaevandustes kulutused liiga suured, edastab Yahoo News.

«Aafriklased on nõus tööd tegema väga väikese palga eest ja suur osa neist teeks seda isegi vähem kui kahe dollari eest päevas,» lausus kaevandusmagnaat.

Rineharti seisukohad said mitmel pool maailmas vastukaja. The Los Angeles Times pealkirjastas Rineharti uudise «Maailma rikkaim naine pooldab kahe dollarilist päevatasu».

Rineharti sõnul on Austraalia kaevanduste konkurentsivõime kahanenud  ning Austraalia ühe tähtsama ekspordiartikli rauamalmi hind  maailmaturul langenud.

Austraalia peaminister Julia Gillard kritiseeris Rineharti seisukohta.

«Kahe dollari piirimail olevat palka ei maksta Austraalias. Töötajatel on õigus korralikule palgale ja turvalisele töökeskkonnale,» sõnas Gillard.

Forbesi andmetel ulatub Gina Rineharti varandus 18 miljardi dollarini.

Rinehart päris kaevandusfirma Hancock Prospecting oma vanematelt Lang Hancockilt ja Hope Margaret Nicholasilt. Ta oli pere ainus laps.

Ka möödunud nädalal võttis Rinehart sõna, öeldes et vaesed on lihtsalt laisad ja kadedad. Ta soovitas sellistel rohkem tööd teha ja vähem alkoholi tarbida.

«Ükskõik, kes võib miljonäriks saada. Kui keegi on rikaste peale kade, siis tuleks tal mingi edukas äriplaan välja mõelda ning see ellu viia. Miljonäriks olemine ei ole monopol,» sõnas Rinehart.

Siis kritiseeriti, et naine päris vanematelt firma ning võimalik, et ta ei ole päevagi tegelikult tööd teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles