Šokeerivad uudispildid võivad tekitada posttraumaatilise stressi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokeerivad uudispildid võivad tekitada posttraumaatilise stressi. Fotol 11. septembril 2001. aastal aset leidnud rünnak Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele
Šokeerivad uudispildid võivad tekitada posttraumaatilise stressi. Fotol 11. septembril 2001. aastal aset leidnud rünnak Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornidele Foto: SCANPIX

USA organisatsiooni National Science Foundation tehtud uuring näitas, et šokeerivatest uudistest piltide ja videote vaatamine võib psüühikale halvasti mõjuda.

Teadlasi huvitas, kuidas mõjutasid televaatajaid 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakute kohta edastatud uudispildid ja videod, kirjutab foxnews.com.

Psühholoogide sõnul võib teleuudiste pildimaterjal kutsuda esile posttraumaatilist stressi.

Uuringus osales 1000 inimest, keda uuriti nii  enne kui pärast 11. septembri terrorirünnakuid ning 2003. aasta Iraagi sõja ajal.

Inimestel, kes vaatasid üle nelja tunni Iraagi sõja või 11. septembri terrorirünnakute kohta käivaid pilte või videoid, tekkisid posttraumaatilise stressi sümptomid kergemini kui neil, kes vaatasid vähem.

Rohkelt šokeerivaid uudispilte vaadanutel kestsid vaimse tervise häired pikka aega.

Kõige enam tekitasid posttraumaatilist stressi Iraagis tehtud videod USA või liitlaste sõdurite surnukehadest ning lahingutest.

«Ma ei poolda sõjapiltide tsenseerimist. Inimesi tuleb teavitada, et šokeerivate uudispiltide regulaarne vaatamine võib psühholoogilisi probleeme tekitada,» sõnas uuringu läbi viinud psühholoog Roxane Cohen Silver.

Silver lisas, et kui šokeerivat pildimaterjali vaatavad väga paljud, siis võib see kollektiivse trauma tekitada.

Uurija tõdes, et šokeeriva materjali levik on kasvanud Youtube´i ja muu sotsiaalmeedia tõttu.

Posttraumaatiline stressihäire tekib ohuolukorras, mis tekitab tugeva hingelise vapustuse. Hirmu, õuduse ja abituse tunne kasvab.

Traumat võidakse mõtetes, kujutluspiltides ja mõtetes uuesti läbi elada.

Posttraumaatilist stressihäiret saab ravida ravimitega ja psühhoteraapia abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles