Tsunami-männi päästmisplaan sattus kriitika alla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rikuzentaka mänd
Rikuzentaka mänd Foto: SCANPIX

Jaapanis sattus kriitika alla tsunami-männi päästmise plaan ja selleks kulutatav summa.

Jaapanist 2011. aasta 11. märtsil tabanud maavärinas ja selle järgnenud tsunamis jäi Iwate prefektuuris Rikuzentaka männimetsast püsti vaid üks 200-aastane puu, edastab AFP.

Enne tsunamit oli mere ääres 70 000 männiga mets.

Üksikut puud kahjustab soolane merevesi, mis tungib ta juurteni.

Kohalikud soovivad kümnemeetrist puud päästa, kuna nende jaoks on see ellujäämise ning elu uuesti üles ehitamise sümbol.

Puu päästmiseks kulub üle miljardi Jaapani jeeni. Sellise summa kulutamine puule tõi kaasa Jaapani teistes osades elavate inimeste kriitika.

Välja on pakutud, et Rikuzentaka võiks rajada tsunami ohvrite ja kannatanute auks mälestusmärgi, mitte aga «kummardama» puud.

«Oleme saanud kriitika osaliseks, kuid see põhineb teadmatusel. Me ei lase end sellest häirida,» selgitas Rikuzentaka linnapea Takashi Kubota.

Ta lisas, et paljudele jaapanlastele ei meeldi, et maksumaksja raha kulutatakse ühele puule.

«Tegelikult saame enamiku vajaminevast rahast annetustena,» selgitas linnapea.

Puu konserveerimisega alustatakse 12. septembril. Mänd juuritakse esmalt välja, toestuseks pannakse sisse metallvarras ning välimine pind kaetakse ainega, mis takistab putukatel puud kahjustamast.

Puu pannakse oma esialgsesse paika tagasi järgmise aasta veebruaris-märtsis, enne katastroofi teist aastapäeva.

Takata Matsubara düünidel asunud männimets on valitud mitmel korral Jaapani kõige huvitavamate loodusvaatamisväärsuste hulka.

Rikuzentaka elanikud on korjanud männikäbisid, mille seemnete abil loodetakse uued männid kasvatada ning need hävinud metsa asemele istutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles