Hollandisse kogunes üle 1000 punapea

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandisse kogunes üle 1000 punapea
Hollandisse kogunes üle 1000 punapea Foto: Wikipedia.org

Hollandis Bredas toimus möödunud nädalavahetusel iga-aastane punapeade festival.

Hollandi keeles kannab see festival nime Roodharigendag, edastab metro.co.uk.

Selle aasta üritusel osales rohkem kui 1400 punapead 52 riigist.

Punapead festival käivitus juhuslikult 2005. aastal, kui Hollandi kunstnik Bart Rouwenhorst otsis modellideks punapäid. Rouwenhorsti eeskujuks on sellised kuulsad kunstnikud nagu Dante Gabriele Rossi ning Gustav Klimt, kes kujutasid oma teostel üsna paljusid punapäiseid naisi.

Rouwenhorst plaanis teha näituse, millel on 15 teost punapäistest naistest.

Kunstnikul oli kohalike seast raske punapäid leida, kuna Hollandis on vaid kaks protsenti rahvastikust sünnipäraselt punaste juustega.

Kunstnik kuulutas ajalehes, et otsib modellideks punapäid. 15 modelli asemel oli tal järsku 150 modelli.

Rowenhorst ei tahtnud teisi punapäid ära saata. Ta valis välja 14 punaste juustega naist ning korralda 15 naise leidmiseks loterii. Sellest kasvas välja festival.

Üks seda festivali nüüd külastanu sõnas, et tal oli kummaline ja samas mõnus tunne, et ta oma porgandpunaste juustega rahva seast välja ei paistnud.

«Meie festivalil osalesid punapeade perekonnad, kuid ka need, keda nende punaste juuste tõttu lapsepõlves narriti, kuid kes nüüd on oma juuste üle uhked,» sõnas kunstnik Rouwenhorst.

Korraldaja sõnul on punapead vähemusse kuuluvad inimesed.

Punapeade festival kestis kaks päeva ning seal toimusid kultuuriüritused, muusikalised esinemised, moe-show ja näitused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles