Parfüümid võivad depressiooni tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parfüümid võivad depressiooni tekitada
Parfüümid võivad depressiooni tekitada Foto: SCANPIX

Väljaandes Annals of Family Medicine avaldatud artiklis seisab, et parfüümid võivad depressiooni ja närvilisust tekitada.

Nüüdisajal võib probleemi ja haigushoo käivitada nii ülelõhnastatud kolleeg, liigne kogus õhuvärskendajat autos ning ka võõra riietest immitsev suitsulõhn, edastab Daily Mail.

Arstide sõnul kannatab suur hulk inimesi erinevatest ainetest tingitud lõhnatalumatuse all ning selliseid inimesi on varasemast rohkem.

«Paljud on erinevate kemikaalide ja neist tekkivate lõhnade suhtes väga tundlikud.  Samas ei pruugi enamik inimesi neid lõhnu üldse tunda,» sõnas USA Texase Ülikooli Terviseinstituudi teadlane David Katerndahl.

Vähem kui kahel protsendil rahvastikust on diagnoositud keemiliste ainete talumatus. See tähendab, et nii avalikkuses kui kodus võivad neil erinevate ainetega kokku puutumisel haigusnähud tekkida.

Katerndahli uuring näitas, et 400 katsealusest 20 protsendil oli see probleem.

Teadlaste sõnul on mitmeid nüansse, miks osa inimesi on ainete ja lõhnade suhtes tundlikumad. Osa neist on geneetilised, osa keskkonnast tingitud.

ÜRO andmetel on aasta aastalt kemikaalide tootmine kasvanud, aastane kasv on 3- 4 protsenti. USAs näiteks kasutatakse igapäevaste tarbekaupade ja hügieenivahendite tootmiseks 80 000 erinevat kemikaali.

Parfüümid on üks kindel tootegrupp, milles sisalduvad ained võivad käivitada haigushoo.

Uurijate sõnul võivad toodetes olevad ained  tekitada tundlikele allergiad, paanikahooge, alkoholi liigtarbimist ja depressiooni. Samuti võib ette tulla südameprobleeme, bronhiiti, seedeprobleeme, astmat ja migreeni.

Katerndahli sõnul ei ole mingit kindlat ainetegruppi, millest tundlikel allergiad ja mittetolerantsus tekivad.

Teadlane soovitas oma lähiümbruses, eriti kodus, kasutada võimalikult vähe kunstmaterjalist tooteid ja kunstlikke lõhnaaineid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles