Eesti televaataja on heade saadetega harjunud

Kaarel Arb
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanal 2 juht Urmas Oru on igasügiseseks televõitluseks vaatajate nimel valmis.
Kanal 2 juht Urmas Oru on igasügiseseks televõitluseks vaatajate nimel valmis. Foto: Toomas Huik

Kanal 2 juht Urmas Oru peab algavat sügist põnevaks teleralliks.
 


Tõsisem rebimine vaatajaarvude pärast algab järgmisel nädalal, mil Eesti kolm suurt telekanalit toovad ekraanile sügishooaja uued ja vanad hitt­saated.

Kanal 2 juht Urmas Oru vaatab uuele hooajale rahuliku ootusega ning tõdeb, et ka suvi on telekanalil hästi läinud.  «Juulikuus olime ikkagi jätkuvalt Eesti vaadatuim telekanal, augustis küll ilmselt tänu olümpiamängudele saab ETV liidriohjad enda kätte,» nendib ta.

Liiga head omasaated
Kõige põnevam hetk saabub Oru sõnul aga ikkagi septembris, kui algab uus hooaeg ja alustavad uued saated. «Eks siis ole näha, milliseks jõujooned kujunevad. Loodame, et oleme ikka jätkuvalt sama tublid kui viimastel aastatel. Plaane on tehtud ja mõtted on suured.»

Oru sõnul on TV 3 alustanud sel aastal teistest paar nädalat varem. «See on neile ehk hoo sisse andnud, aga eks igal kanalil ole omad mõtted, millal ja kuidas alustada,» räägib ta. «Eks need, kellel seni pisut kehvemini on läinud, üritavadki põnevate võtetega välja tulla.

Neil, kellel kindlamini läheb, on aega rohkem. Meie oleme otsustanud, et seekord alustame koolilastega täpselt ühel ajal.»

Eesti telekanalite omasaadete kvaliteet on Oru sõnul väga hea, ehk isegi liiga hea. «Seda on päris palju öeldud, et Eesti olusid arvestades tehakse siin liiga head televisiooni,» muigab Oru – kolm suurt kanalit teevad väikese rahva ja väikese rahakoti kohta enneolematult korralikku programmi, ükskõik kellega end võrrelda.

«Meid armastatakse Soomega kõrvutada, aga kui võttagi Soome kanalid, siis nii mastaapseid asju seal niisuguse sagedusega ei näe,» kinnitab telejuht. «Võib tõesti öelda, et Eestis tehakse liiga kallist televisiooni, aga vaataja on sellega harjunud ja ega kanalid ka järele anna.»

Kanal 2 sügise tippsaade on «Tähed jääl». Oru usub, et saade saab hitiks, ning võrdleb olukorda 2006. aastaga, kui eetrisse toodi esmakordselt «Tantsud tähtedega». «Siis ei olnud võistlustants ka mingisugune üldrahvalik ala, mõnda tantsupaari võib-olla teati, aga ehk ei usutud, et neid Eestis nii palju on,» arutleb mees.

«Tegelikult on iluuisutamisega samamoodi. Jäähallid on hommikust õhtuni treeningrühmi täis, osaletud on kõikvõimalikel tiitlivõistlustel, nii et tase on järelikult hea ning treenerite ja partnerite puudust pole. Ehk tõmbabki saade sellele alale rohkem tähelepanu ja näitab, et iluuisutamine on väga heal tasemel ka Eestis.» Oru on saate edus kindel. «Ega me seda muidu ei teeks, kui ei usuks, et see edukaks saab.»

Seitsmest kümneni
Saade paneb ka teletegijad proovile ning saateformaadis on omad nüansid, mis teevad selle tantsusaatest mõnes mõttes keerukamaks. «Pole enam parkett, vaid libe jää, aga mingisugune areng peab olema nii tegijate kui vaatajate jaoks,» lisab Oru. «Teletipu otsustab lõpuks ikkagi vaataja – meie teeme ju kõik saated lootusega, et nad on väga head ja korralikud.»

Üheks tugevamaks ajavööndiks talvise hooaja saatekavas peab Oru kella seitsmest tsooni, kus vastakuti lähevad oma harjumuspärasele ajale naasev «Reporter», ETV «Ringvaade» ning TV 3 «Seitsmesed uudised» ja «Omakohus». «Ega me keegi konkurentide kohta täna veel väga midagi öelda ei taha, eks me kõik vaatame ja luurame,» selgitab Oru.

«Mingil moel on need kõik sarnased programmid ning see saab olema kindlasti üks selle telesügise huvitavamaid lahinguid, et kes seal vaatajad endale saab.» Oru sõnul võib vabalt ka juhtuda, et vaatajaid jagub tegelikkuses üsna võrdselt kõigile ja igaüks leiab oma. «Selgus peaks siin saabuma septembri lõpuks.»

Tiheda konkurentsiga on Oru sõnul ka pühapäevaõhtu, mil tuuakse välja kõige võimsamad ja kallimad saated. «Iga aastaga on telekavad muutunud üha tihedamaks,» teab Oru kinnitada.

«Kui lähiminevikust meenutada, et reeglina «Pealtnägija» vastu eriti midagi ei pandud, siis viimastel aastatel püütakse ka nende kõrvalt vaatajaid noppida,» toob telejuht näite. «Tegelikult võib öelda, et iga päev kella seitsmest poole kümneni on väga tihe konkurents.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles