Magades on võimalik uusi asju õppida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magades on võimalik uusi asju õppida
Magades on võimalik uusi asju õppida Foto: SCANPIX

Üsna paljud on katsetanud, kas magades õpik padja all, sealt ka midagi meelde jääb.

Iisraeli teadlaste tehtud katsed näitasid, et inimene on magamise ajal võimeline õppima uusi helisid ja lõhnu, vahendab Helsingin Sanomat väljaannet Nature Neuroscience.

Weizmanni instituudi uurijad esitasid maganud katsealustele erinevaid lindistusi. Lisaks helidele edastati ka meeldivaid ja ebameeldivaid lõhnu.

Katse näitas, et inimesed reageerisid unes helidele ja lõhnadele. Meeldivad lõhnad panid katsealused sügavamalt hingama, ebameeldivate lõhnade korral muutus hingamine pinnapealseks ja katkendlikuks.

Kui teadlased olid helide ja lõhnadega katset korranud mitu korda, mindi üle katsele, milles lasti magajatele vaid helisid.

Magajad reageerisid hingamise muutumisega, seostades alateadlikult heli ja varem selle heliga kaasnenud lõhna, kuigi nüüd lõhna ei olnud.

Katsealused reageerisid ka ärkvel olles helidele ja lõhnadele sama moodi nagu magades. Magamise ajal kogetust ei olnud neil mälestust.

Varasemates uuringutes ei olnud saadud kindlaid tõendeid, et inimene võiks unes midagi uut õppida. Nüüdne uuring näitas, et magades on võimalik uusi asju õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles