Teismeline valmistas puidust jalgratta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marco Facciola valmistas puidust jalgratta
Marco Facciola valmistas puidust jalgratta Foto: AFP / Scanpix

International Baccalaureate programmis osalenud 16-aastane õpilane valmistas õppeprogrammi raames puidust jalgratta, mis on ka sõidukõlblik.

Ebatavalise jalgratta kokku pannud Marco Facciola sõnul meeldib talle puutööd teha ning uusi asju disainida, vahendab blogspot.com.

 

«Kuna mulle puit meeldib, siis otsustasin puidust jalgratta valmistada. Selle tegemise juures pole kasutatud mitte ühtegi tükki metalli, ainult puitu ja liimi. Minu jaoks oli selle sõiduvahendi tegemine väljakutseks,» lausus Facciola.

 

Poisi sõnul sai ta jalgrattaidee oma vanaisa Case Vandersluisi elust.

 

«Mu vanaisa räägib lugusid oma noorusajast Hollandis. Ta oli Teise maailmasõja ajal umbes minuvanune. Sõjatingimustes oli paljudest asjadest puudus ja sellel ajal valmistati jalgratastele puidust rattaid,» lausus teismeline.

 

Poisi sõnul polnud ta projekti alguses kindel, kas tema jalgrattaga ka sõita saab.

 

«Minu kõige suurem hirm oli see, et puidust kett katki läheb. Uurisin erinevate puitude tugevust ja ehitasin mitmeid katsekette, tegemaks kindlaks, kuidas need vastu peavad. Katsetasin neid nii ise, kui seda tegi ka minu isa. Lõpuks leidsime peale mitmeid katseid nii õige puidu kui ka konstruktsiooni, mis vastu peab,» selgitas jalgratta valmistanu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles